Ηνωμένο Βασίλειο: Για πρώτη φορά μειονότητα οι Χριστιανοί

Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνουν Χριστιανοί έχει πέσει κάτω από το μισό για πρώτη φορά στα χρονικά…

Ο Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ είπε ότι η χώρα «άφησε πίσω της μια εποχή που πολλοί άνθρωποι σχεδόν αυτομάτως ταυτίζονταν με τον χριστιανισμό» αφού τα στοιχεία της Απογραφής έδειξαν ότι το ποσοστό του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας που αυτοχαρακτηρίζονται ως τέτοιοι είχε πέσει κάτω από το μισό για πρώτη φορά.

Περίπου το 46,2% του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας περιέγραψε τον εαυτό του ως χριστιανό την ημέρα της απογραφής του 2021, από 59,3% μια δεκαετία νωρίτερα, ανέφερε το ONS. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό πέφτει κάτω από το μισό.

Το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν είχαν θρησκεία αυξήθηκε από περίπου το ένα τέταρτο το 2011 (25,2%) σε πάνω από το ένα τρίτο το 2021 (37,2%). Επιπλέον, υπήρξαν αυξήσεις στο ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν μουσουλμάνοι (από 4,9% σε 6,5%) και ινδουιστές (από 1,5% σε 1,7%).

Το Λονδίνο παραμένει η πιο θρησκευτικά ποικιλόμορφη περιοχή της Αγγλίας, με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (25,3%) των ανθρώπων την ημέρα της απογραφής του 2021 να αναφέρουν άλλη θρησκεία εκτός από τη χριστιανική. Η νοτιοδυτική Αγγλία είναι η λιγότερο θρησκευτικά ποικιλόμορφη περιοχή, με το 3,2% να επιλέγει άλλη θρησκεία εκτός από τη χριστιανική.

Το ζήτημα της θρησκείας ήταν εθελοντικό στην απογραφή του 2021, αλλά απαντήθηκε από το 94,0% του συνολικού πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας, από 92,9% το 2011, πρόσθεσε το ONS.

“Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η απογραφή δείχνει λιγότερους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα να ταυτίζονται ως χριστιανοί από ό,τι στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να μας απορρίπτει μια πρόκληση όχι μόνο να πιστέψουμε ότι ο Θεός θα χτίσει το βασίλειό του στη Γη αλλά και να παίξουμε τον ρόλο μας κάνοντας γνωστό τον Χριστό.

Έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή που πολλοί άνθρωποι σχεδόν αυτόματα ταυτίζονταν ως χριστιανοί, αλλά άλλες έρευνες δείχνουν σταθερά πώς οι ίδιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν πνευματική αλήθεια και σοφία και ένα σύνολο αξιών για να ζήσουν.

Αυτό τον χειμώνα –ίσως περισσότερο απ’ ό,τι για πολύ καιρό– άνθρωποι σε όλη τη χώρα, ορισμένοι σε απελπιστική ανάγκη, θα στραφούν στην τοπική τους εκκλησία, όχι μόνο για πνευματική ελπίδα αλλά πρακτική βοήθεια. Θα είμαστε εκεί για αυτούς, σε πολλές περιπτώσεις, παρέχοντας φαγητό και ζεστασιά. Και τα Χριστούγεννα εκατομμύρια άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται στις υπηρεσίες μας”