ΗΘΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

224

 

Ο Πλάτωνας αναφερόμενος στο πρότυπο πολιτειακού άρχοντα που είχε αναπτύξει, τον φιλόσοφο βασιλέα, είχε τονίσει την αναγκαιότητα η πολιτεία να του καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες του για τροφή και στέγη όχι με χρήμα επειδή αυτό διαφθείρει αλλά σε παροχές σε είδος, ώστε να ζει με αξιοπρέπεια και να κάνει καλά το λειτούργημα του, επειδή πίστευε πως το πρότυπο του φιλοσόφου βασιλέα, όπως τον αποκαλούσε, δεν θα έπρεπε να έχει πάθη και αδύναμα σημεία και για τον λόγο αυτό δεν θα έκανε ποτέ του οικογένεια. Να σημειώσω πως ο Πλάτωνας στην φιλοσοφία του θεωρούσε την ηθική και την δικαιοσύνη ως πρωτεύοντα θέματα που απαιτούσαν ανάλυση!

Το θέμα που προκύπτει με την παραπάνω επιδότηση είναι αφενός πως επρόκειτο για ένα ζευγάρι πάμπλουτων πολιτικών και αφετέρου το ποσό των χιλίων ευρώ για ενοίκιο είναι πρόκληση για μια χώρα που ο μίσος πληθυσμός της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Τα βουλευτικά προνόμια πρέπει να είναι προσαρμοσμένα διευκολύνοντας το έργο του βουλευτή και κυρίως των βουλευτών της επαρχίας και να δίνονται ανάλογα της περιουσιακής κατάστασης του καθενός.

Να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μείωσε και έκοψε αρκετά από αυτά τα προνόμια, μείωσε και φορολόγησε την βουλευτική αποζημίωση, τα ενοικιαζόμενα μέσω renting βουλευτικά αυτοκίνητα περιορίστηκαν μέχρι 1400 κυβικά για τους βουλευτές της Αθήνας και μέχρι 1800 κυβικά για τους βουλευτές της επαρχίας, παλαιότερα ίσχυε για όλους μέχρι 2000 κυβικά ή υβριδικό μέχρι 4000 κυβικά.

Δεν είναι ανήθικο να υπάρχουν προνόμια, ανήθικο γίνεται όταν αυτά τα προνόμια δίνονται προκλητικά. Όσον αφορά στέγη για τους βουλευτές της επαρχίας που δεν διαθέτουν ακίνητο στην Αθήνα, η κάθε κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να τους παρέχει στέγη από τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου.

Το συμπέρασμα είναι πως το επίδομα είναι νόμιμο αλλά με τον τρόπο που δόθηκε ήταν ανήθικο, γιατί αφενός το υπουργικό ζεύγος έχει μία μεγάλη οικονομική επιφάνεια και αφετέρου το ποσό των χιλίων ευρώ τον μήνα για διαμέρισμα είναι πολυτέλεια για τον οποιονδήποτε, ειδικά σε καιρούς κρίσης. Το κύριο μέλημα του κάθε εκλεγμένου αντιπροσώπου του εκλογικού σώματος θα έπρεπε να ήταν να μην προσβάλλει και προκαλεί τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν.

Η προσωπική ηθική του καθενός είναι η εγγύηση για μια χώρα που θα πατήσει γερά στα πόδια της και θα αναπτυχθεί! Τότε αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν πρότυπα στους πολίτες! Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους και έχουν φιλότιμο. Σε όποιον ιδεολογικό χώρο και αν ανήκει κανείς να επιλέγει αυτούς τους ανθρώπους.