Κίνα και Νεπάλ ανοίγουν ξανά τα συνοριακά σημεία εμπορίου

146

Η Κίνα και το Νεπάλ άνοιξαν εκ νέου τα σημεία συνοριακού εμπορίου τους το Σάββατο (25/5), σηματοδοτώντας ένα βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών δεσμών.

Η τελετή επαναλειτουργίας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Zhentang στα σύνορα Κίνας-Νεπάλ στην πόλη Xigazé, στην αυτόνομη περιοχή Xizang της νοτιοδυτικής Κίνας.

Στο εμπορικό σημείο Zhentang, 110 Κινέζοι έμποροι και 47 Νεπάλ έμποροι συμμετείχαν σε συναλλαγές που αφορούσαν πάνω από 50 είδη αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ειδών καθημερινής ανάγκης, οικοδομικών υλικών, τροφίμων και ποτών, γεωργικών προϊόντων και νεπαλέζικων χειροτεχνιών.

Οι εμπορικές δραστηριότητες ξεκίνησαν επίσης και σε άλλες παραδοσιακές τοποθεσίες σε κομητείες όπως οι Zhongba, Saga, Gyirong και Nyalam.

Το Xigaze είναι μια κομβική πόλη για το άνοιγμα της Κίνας στη Νότια Ασία, συνορεύει με την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπουτάν και φιλοξενεί πέντε εμπορικά λιμάνια.

Ο Feng Xuecheng, διευθυντής του δημοτικού γραφείου εμπορίου, είπε ότι το παραδοσιακό συνοριακό εμπόριο έχει υποστηρίξει από καιρό τα προς το ζην των κατοίκων των συνόρων και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας των παραμεθόριων περιοχών.

«Σκοπεύουμε να βελτιώνουμε συνεχώς τις υποδομές συνοριακού εμπορίου και να προωθούμε περαιτέρω οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Νεπάλ», πρόσθεσε ο Φενγκ.

Η Xizang συναλλάσσεται με 175 χώρες και περιοχές πέρυσι. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της από το Νεπάλ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του, ανήλθαν συνολικά σε περίπου 2,77 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 389,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αυξημένες κατά 77,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το τελωνείο στη Λάσα, την περιφερειακή πρωτεύουσα.