Κιουμής: Μέχρι να γίνει ο ιός ενδημικός μπορεί να χρειαστεί κι άλλη δόση

291

Η εβδομάδα των Χριστουγέννων είχε μέχρις στιγμής απ’ όλα- σενάρια για rapid test από όλο τον πληθυσμό επί πληρωμή, ανακοίνωση τελικά για δύο δωρεάν self test, μια πρόταση για lockdown αλλά και νέα μέτρα. Διαβάστε τι λέει για όλα τα παραπάνω ο Ιωάννης Κιουμής στο Newsbeast:

Για τα δύο self test –και όχι rapid- που θα κάνουν οι πολίτες μέσα στις γιορτές: λύση των test βοηθάει πάντα όταν αυτά γίνονται σε ευρεία κλίμακα γιατί διευκολύνει την ανακάλυψη κρουσμάτων που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα ανακαλύπτονταν. Τα σχολεία είναι ένα καλό παράδειγμα της αξίας των self test. Η αλήθεια είναι ότι τα rapid test ως πιο αξιόπιστα θα ήταν καλύτερη λύση αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μιλούσαμε για μια εθνική προσπάθεια που στην ουσία  δεν θα μπορούσε να έλθει σε πέρας καθόλου εύκολα. Τα self test ήταν λοιπόν η εφικτή λύση.

Για την τρομαχτική πορεία που ακούμε ότι θα πάρει η Όμικρον: Υπάρχει μια πιθανότητα η Όμικρον να μας πιέσει φοβερά, υπάρχει όμως και μια άλλη αυτό τελικά να μη συμβεί. Κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά στη σύνθεση του πληθυσμού και στην εμβολιαστική κάλυψη. Οι πολιτιστικές συνήθειες παίζουν επίσης το ρόλο τους. Σε μια χώρα σαν την Βρετανία για παράδειγμα, όπου οι πολίτες μετά τη δουλειά τους έχουν τη συνήθεια να πηγαίνουν σε μια pub, η συνήθεια αυτή διευκολύνει πολύ τη μετάδοση του ιού. Όχι ότι εμείς δεν βγαίνουμε έξω αλλά ο τρόπος είναι διαφορετικός. Με δύο λόγια: ο, τι συμβαίνει στην Αγγλία δεν σημαίνει ότι θα συμβεί καρμπόν και στην Ελλάδα.

Από την Αγγλία μάλιστα μας ήρθαν προχθές και χθες δύο ανακοινώσεις- μια μελέτη που έλεγε πως δεν έχουμε ακόμα στοιχεία πως η Όμικρον κάνει ηπιότερη νόσηση και αμέσως μετά μια που έλεγε ότι είναι ηπιότερη και ότι μάλιστα στην Αγγλία αρχίζουν να βλέπουν σημάδια σταθεροποίησης και ενδεχομένως και κάμψης των κρουσμάτων. Από αυτή την άποψη τα 60.000 κρούσματα της Όμικρον που ανακοίνωσε χθες η Βρετανία δεν είναι ένα τρομακτικό νούμερο. Το κύμα αυτής της μετάλλαξης μοιάζε λοιπόν να έχει στην αρχή μια κατακλυσμιαία άνοδο αλλά από την άλλη διαφαίνεται ότι μπορεί να μην έχει διάρκεια. Τα στοιχεία της Νότιας Αφρικής δείχνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα- ότι και εκεί το κύμα έχει αρχίσει να κάμπτεται. Στην ίδια άποψη συγκλίνει και ο ΠΟΥ.

Υπάρχουν δηλαδή αυτή τη στιγμή στοιχεία που δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φανταζόμαστε. Αν τελικά επικρατήσει η Όμικρον και αν αποδειχτεί ότι κάνει ηπιότερη νόσηση από την Δέλτα, με βάση ισχυρά στοιχεία που έχουμε ως προς αυτό, τελικά είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε να κάνουμε με τραγωδία όπως ακούγεται τώρα. Μάλιστα θα μπορούσαμε ακόμα και να πούμε ότι πρόκειται για ευνοϊκό σενάριο. Η Όμικρον να βγάλει δηλαδή από την μέση την Δέλτα που μας προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς να πιέζει το σύστημα υγείας.

Για τα lockdown και τα μέτρα για την Όμικρον: Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις θα κινηθούν με βάση το δυσμενέστερο σενάριο και αυτό οφείλουν να κάνουν σε περίπτωση που η πορεία δεν είναι τελικά η παραπάνω αλλά το κακό σενάριο. Πια, τα lockdown όπως τα γνωρίσαμε στο παρελθόν δεν είναι μια ρεαλιστική λύση. Κατ αρχάς είναι δύσκολο να τα εφαρμόσεις σε έναν πληθυσμό που έχει κουραστεί πάρα πολύ. Και έχουν και το εξής άλλο πρόβλημα: την μη κατανόηση του μέτρου και άρα την αντίδραση από τους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι εγείρουν ένα σοβαρό επιχείρημα. Δεν μπορούμε να λέμε και ότι με την τρίτη δόση είσαι πλήρως καλυμμένος και πάμε για lockdown. Ναι, το δέχομαι, η Αυστρία το έκανε για ένα διάστημα και το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Ιαπωνία αλλά μιλάμε για πολίτες που έχουν μάθει να λειτουργούν με τελείως άλλη νοοτροπία από την ελληνική. Οι πολίτες εκεί δεν διυλίζουν πολύ τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Είδαμε τι έγινε και με πέρυσι στις γιορτές: ένα πλαδαρό lockdown που σύρθηκε για μεγάλο διάστημα και που ελάχιστα απέδωσε.

Για την αντοχή των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον: Έχουμε κάποιες ανακοινώσεις από πλευράς φαρμακευτικών εταιρειών. Η Pfizer όπως και η Moderna που έχει παρεμφερές εμβόλιο, λένε ότι τα εμβόλια τους προσφέρουν ουσιαστική κάλυψη απέναντι στην Όμικρον. Αυτό δε συμβαίνει όμως με το εμβόλιο της Astrazeneca και της Johnson and Johnson και γι ’αυτό θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες σε αυτούς τους πολίτες. Η τρίτη δόση με mrna εμβόλιο σε αυτό το timing, είναι πολύ σημαντική. To ερώτημα που μπαίνει πια στους επιστημονικούς κύκλους είναι το πότε τοποθετείται χρονικά η 4η δόση. Ήδη στο Ισραήλ αποφασίστηκε οι υγειονομικοί να κάνουν τέταρτη δόση. Αυτό δεν είναι σύσταση γενικευμένη ούτε έχει υιοθετηθεί από τις υπόλοιπες χώρες για την ώρα όμως δεν παύει να είναι κάποιος προπομπός ενδεχομένως ανάλογων εξελίξεων. Μέχρι να γίνει ο ιός ενδημικός μπορεί να χρειαστεί και άλλη δόση.

Για την ανακοίνωση της χρήσης της διπλής μάσκας ή KN95 από τους πολίτες: Είναι μια μάσκα που κατά βάση χρησιμοποιούμε οι υγειονομικοί εργαζόμενοι. Δεν είμαι σίγουρος τι νόημα έχει να βάλεις και μια δεύτερη μάσκα ή μια μάσκα ΚΝ95 σε έναν ανοιχτό χώρο. Το βασικό νόημα της διπλής μάσκας είναι ότι κάνει την πρώτη να εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και να μην αφήνει διάκενα έτσι ώστε να μπαίνει εύκολα o αέρας. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά όμως τα καταλαβαίνει ο πληθυσμός ή καταλαβαίνει γιατί του τα ζητάς. Είναι λίγο υπερβολικά. Στην ουσία η λογική αυτού του μέτρου έχει τη λογική και άλλων που έχουμε δει  να παίρνονται στη χώρα μας. Για να μην υπάρχουν υποσημειώσεις και αστερίσκοι, πάμε με τον κανόνα που έχουν και οι Αμερικάνοι για τα καπέλα- one size fits all.

Για το αν το επίπεδο του εμβολιασμού αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μπορεί να συναγωνιστεί την κούρσα της Όμικρον: Ενώ μέχρι πρότινος ήμασταν σε μια μάλλον κακή θέση στον εμβολιασμό φαίνεται ότι η χώρα μας έχει ανεβάσει στροφές και ειδικά στην τρίτη δόση όπου είμαστε στις πρώτες θέσεις . Ο τελευταίος, είναι καθοριστικός παράγοντας για την Όμικρον. Η τρίτη δόση είναι αυτή που πραγματικά μπορεί να σπάσει το κύμα της Όμικρον.