Κορωνοϊός, Καπραβέλος: Φοβόμαστε πως τα Χριστούγεννα θα προκαλέσουν το τρίτο κύμα

Την εικόνα της πανδημίας που δεν ελέγχεται, ότι η διασπορά είναι μεγάλη και πιέζει το σύστημα στα όρια των δυνατοτήτων του, μετέφερε σήμερα ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Καπραβέλος αποκάλυψε ότι χθες στο νοσοκομείο διασωλήνωσαν και έναν «αγαπημένο» όπως τον χαρακτήρισε συνάδελφο, 63 ετών και χωρίς υποκείμενο νόσημα, τονίζοντας ότι δεν ξεχωρίζει κανέναν ο ιός.

Όπως εκτίμησε πάντως ο κ. Καπραβέλος, η πολιτεία προσεγγίζει πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαχείριση της διασποράς της πανδημίας, ενώ πρόσθεσε πως οι πολίτες έχουν αρχίσει να προσέχουν πιο πολύ και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας. Μελανό σημείο παραμένει όμως το γεγονός σύμφωνα με τον ίδιο ότι δεν γίνονται τόσο πολλά τεστ στην Θεσσαλονίκη όσο θα έπρεπε.

«Τα Χριστούγεννα τα φοβόμαστε μην προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας» σημείωσε σχετικά με τις γιορτές ο κ. Καπραβέλος. Αναγνώρισε την ανθρώπινη ανάγκη ο κόσμος να νιώσει την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, ωστόσο από υγειονομικής απόψεως τα πράγματα είναι διαφορετικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. «Θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας τον αγώνα ταχύτητας να προλάβουμε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Γρηγορόπουλο, το Πολυτεχνείο», συνέχισε ο κ. Καπραβέλος. «Ως υγειονομικός δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού» είπε χαρακτηριστικά.

O ίδιος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία. «Είμαστε λίγοι, είναι λίγες οι προσλήψεις που έχουν γίνει, δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Το έχουμε εξαντλήσει. Δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είναι ένα κουρασμένο πλέον και σωματικά και ψυχικά προσωπικό», είπε.

«Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι μαραθώνιος. Μην υποτιμάμε τα θανατηφόρα χαρακτηριστικά αυτού του ιού. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην κάνουμε επιπόλαιες και σπασμωδικές κινήσεις γιατί ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε» είπε.

«Τριανταπέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου» κατέληξε  ο κ. Καπραβέλος.