Κορωνοϊός: Σκληρότερο lockdown – Τα μέτρα που εξετάζονται

314
Αθήνα Αττική Lockdown

Η εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και η εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, επαναφέρουν στο τραπέζι τα σενάρια σκληρότερου lockdown, που φαίνονται όλο και πιο κοντά.

Αν και όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η αύξηση ήταν αναμενόμενη μετά από την απελευθέρωση κάθε δραστηριότητας, τόσο η Επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση, έρχονται μπροστά στο δίλημμα της επιβολής σκληρότερων μέτρων συντομότερα.

Σήμερα θα συνεδριάσουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι θα επανακαθορίσουν το χάρτη και το ποιες περιοχές θα «κοκκινήσουν», τα στοιχεία στη συνέχεια θα μεταβιβαστούν στους λοιμοξιωλόγους, οι οποίοι και θα προτείνουν στην κυβέρνηση νέα μέτρα.

Η σύσκεψη της Επιτροπής θα γίνει την Παρασκευή και οι τυχόν ανακοινώσεις το απόγευμα της ίδιας μέρας όμως αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00, αντί για τις 21:00. Στο τραπέζι είναι επίσης η αύξηση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε «ρίσκο» μπαίνει και το click in shop, που ενδέχεται να σταματήσει, ενώ η λειτουργία των σχολείων δεν μπαίνει ακόμα επίσημα στο “τραπέζι”, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι, το άνοιγμα των σχολείων “σαφώς” και ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δ.Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε “ημίμετρα” τέτοιου είδους μέτρα, και τάχθηκε στο πλευρό των επιστημόνων που βλέπουν ως μόνη λύση για την ανακοπή του 3ου κύματος, το καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, άποψη που δε συμμερίστηκε ο Α.Εξαδάκτυλος.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα και στη Θεσσαλονίκη, όπου την Πέμπτη μεταβαίνουν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο καθοριστικότερος παράγοντας για τις αποφάσεις σχετικά με νέα μέτρα είναι η τάση των κρουσμάτων, το κατά πόσο δηλαδή θα είναι αυξητική. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, άλλωστε, σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι, «αν χρειαστεί θα πάρουμε νέα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται πάνω από το 1, κάτι που κάνει τους ειδικούς να θεωρούν ότι θα επιστρέψουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου σύντομα.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο παίζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και η μετάδοση του μεταλλαγμένου ιού. Χαρακτηριστικό της αυξημένης μεταδικότητάς του είναι ότι, στο νοσοκομείο της Πάτρας Άγιος Ανδρέας, στη ΜΕΘ του οποίου νοσηλεύεται ο 9χρονος γιος νοσηλεύτριας, έχει εμβολιαστεί το 44% των υγεινομικών, με τους ίδιους να καταγγέλλουν καθυστερήσεις και “μυστήρια” ανοίγματα για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ να τους κατηγορεί για έλλειψη ενδιαφέροντος σχετικά με τον εμβολιασμό.