Κρυπτονομίσματα: Μία αγορά για γερά νεύρα και η συνταγή της καταστροφής

412

Τι πυροδότησε τη χθεσινή «βουτιά».

 

Θέλετε να «ποντάρετε» στην αγορά crypto και να γίνετε εκατομμυριούχος μέσα σε μία ημέρα; Τότε θα πρέπει να προετοιμαστείτε για περισσότερες μέρες σαν τη χθεσινή.

‘Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, Το bitcoin υποχώρησε έως και 30% στα 30.000 $ περίπου, σύμφωνα με την Coin Metrics. Το ether έπεσε περισσότερο από 40% σε λιγότερο από 24 ώρες, φτάνοντας μάλιστα κάτω από 2.000 $! Και τα δύο περιόρισαν σημαντικά τις απώλειές τους μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ωστόσο, αυτή φαίνεται να είναι πλέον η πραγματικότητα για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων: μία εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα σε εξωπραγματικές αποδόσεις και «δραματικές» πτώσεις και μάλιστα κατ’ επανάληψη.

Πού οφείλεται μεταβλητότητα του bitcoin

Η μεταβλητότητα του ισχυρότερου κρυπτονομίσματος οφείλεται σε δύο κύριους λόγους.

Όπως έγραψε το newmoney.gr, η «βουτιά» συνδέθηκε με τις προειδοποιήσεις των κινεζικών αρχών για τα κρυπτονομίσματα με την κεντρική τράπεζα της χώρας να προειδοποιεί εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα για τους κινδύνους των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, προϊδεάζοντας, στην ουσία, για επερχόμενες ρυθμίσεις και περιορισμούς.

Επιπλέον, οι συνέπειες της απόφασης της Τesla στις αρχές Φεβρουαρίου να μην δέχεται πλέον το bitcoin ως μέθοδο πληρωμής, συνέβαλε αναμφίβολα στη «σφαγή» στην αγορά crypto.

Ο Mr. Tesla ανεβοκατεβάζει την τιμή του bitcoin, αλλά τώρα ίσως πληρώνει το τίμημα.

Ο Μασκ τουίταρε ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει bitcoin, γεγονός που συνέβαλε στην ανάκαμψη της τιμής από το -30% στο -8%, αλλά πλέον η μεγάλη βουτιά σημαίνει ότι και τα διαθέσιμα της Tesla σε bitcoin απαξιώνονται, γεγονός που αντανακλάται και στην εταιρεία και τη μετοχής της, η οποία υποχώρησε κατά 3%.

Οι άλλοι λόγοι

Το bitcoin καθίσταται πολύτιμο κυρίως λόγω της σπανιότητάς του. Υπάρχουν 18,7 εκατομμύρια bitcoin σε κυκλοφορία, πλησιάζοντας το κατώφλι των 21 εκατομμυρίων. Υπενθυμίζεται ότι το Bitcoin σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υπάρχει περιορισμένη προσφορά 21 εκατομμυρίων BTC.

Τα νέα bitcoin δημιουργούνται ως ανταμοιβή για όσους πραγματοποιούν την «εξόρυξη», οι οποίοι συνεισφέρουν στην επαλήθευση συναλλαγών μέσω των υπολογιστών τους σε όλο το αποκεντρωμένο δίκτυο. Με την πάροδο του χρόνου, το μέγεθος αυτών των ανταμοιβών μειώνεται, έτσι κάθε νέο ολοκληρωμένο μπλοκ δίνει στους «ανθρακωρύχους» λιγότερα από ό, τι στο παρελθόν.

Η αξία του Bitcoin εξαρτάται επίσης από την αποκεντρωμένη δομή του. Δεν υπάρχει κεντρική αρχή, ήτοι μία Κεντρική Τράπεζα, που να έχει τη δύναμη να παρέμβει στην αγορά.

Επιπλέον, το bitcoin είναι ακόμα πολύ νέο asset: « [Είναι] μόλις 13 ετών και επομένως δεν έχει μεγάλο ιστορικό συναλλαγών», αναφέρει αναλυτής της Bleakley Advisory Group.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ρευστοποιήσεις και η μόχλευση φαίνεται να υπερτροφοδότησαν την κατάρρευση της αγοράς αυτήν την εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι καταλυτικοί, κατά τα άλλα, παράγοντας της Κίνας και της Tesla δεν εξηγούν πλήρως την πτωτική πορεία της Τετάρτης. Η μόχλευση από τους επενδυτές και το ευρύτερο κλίμα αστάθειας ενδεχομένως να έχουν διαδραματίσει το ρόλο τους στη «βουτιά.

Πολλοί traders χρησιμοποιούν δανεικά για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, γεγονός που τους αφήνει ευάλωτους ως προς την κάλυψη των θέσεων τους σε περίπτωση πτώσης των τιμών. Τις τελευταίες 24 ώρες, περισσότεροι από 700.000 traders έκλεισαν λογαριασμούς τους, που ισοδυναμεί με συναλλαγές αξίας αξίας 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bybt.com.

Κακές ειδήσεις, bearish τεχνικές και «μερικοί άνθρωποι που αναγκάστηκαν να πουλήσουν αποτέλεσαν τη συνταγή για την καταστροφή», δήλωσε ο Todd Morakis, συνιδρυτής της εταιρείας ψηφιακών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών JST Capital.

Η αγορά σήμερα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αγορά δείχνει εντυπωσιακά σημάδια ανάκαμψης σήμερα μετά το χτύπημα, αν και μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να διαπιστωθεί εάν το κλίμα μπορεί να σταθεροποιηθεί.

‘Ηδη το Bitcoin ξεπερνά τα 40.000 δολάρια, με άνοδο στο 7,5%, ενώ το Ethereum βρίσκεται λίγο πάνω από τα 2.900 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 11%.

Με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC