Μακρόν: Η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν πρέπει να αποκλειστεί»

2284

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιώτες του στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος με επίσημο, ανοιχτό και εγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου.

«Αλλά, στη δυναμική, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται».

Ο Μακρόν μιλούσε σε διάσκεψη στο Παρίσι στις 26 Φεβρουαρίου για την υποστήριξη της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20 αρχηγοί κρατών. Εκεί, ανακοίνωσε επιπλέον έναν συνασπισμό για την προμήθεια «πυραύλων και βομβών μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς» στην Ουκρανία. Προφανώς, τα όπλα αυτά μπορούν να εκτελέσουν «βαθιά πλήγματα».

«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που στέλνεται στη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Η γαλλική στάση έρχεται μετά την εμφάνιση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να υπαινίσσεται ότι, όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, «η πυρηνική επιλογή είναι στο τραπέζι».

Ο Μακρόν μίλησε για «σκλήρυνση» και «αλλαγή τόνου» της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση.

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι επίσης η ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να καθορίσουν τη δική τους ασφάλεια».

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν αντιδράσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Η βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν ανήρτησε στο Χ το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου την εξής δήλωση: «Ο Εμανουέλ Μακρόν παριστάνει τον πολέμαρχο, αλλά είναι οι ζωές των παιδιών μας για τις οποίες μιλάει με τόση επιπολαιότητα».

«Το διακύβευμα είναι η ειρήνη ή ο πόλεμος στη χώρα μας».

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορέ αντέδρασε, απηχώντας τον σκληροπυρηνικό αριστερό βουλευτή της La France Insoumise Ζαν-Λικ Μελανσόν: «Υποστήριξη της ουκρανικής αντίστασης, ναι».

«Να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία και να παρασύρουμε την ήπειρο μαζί της; Τρέλα».

«Αυτό δεν είναι απολύτως προς το συμφέρον αυτών των χωρών, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού ρωτήθηκε για τη δήλωση του Μακρόν, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες «διατηρούν μια αρκετά νηφάλια εκτίμηση των πιθανών κινδύνων από τέτοιες ενέργειες».

«Το γεγονός και μόνο ότι συζητείται η δυνατότητα αποστολής κάποιων τμημάτων από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», είπε.

Ερωτηθείς εάν η εμφάνιση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας, ο Πεσκόφ είπε:

«Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μιλήσουμε όχι για μια πιθανότητα αλλά για το αναπόφευκτο της αντιπαράθεσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία».

Η διασφάλιση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μακρόν, είναι «κορυφαία προτεραιότητα», ενώ τα συμμαχικά έθνη θα συνεργαστούν, όπως είπε, επίσης με το πολιορκημένο έθνος σε θέματα κυβερνοασφάλειας και τοπικής στρατιωτικής κατασκευής.

Μιλώντας στη διάσκεψη μέσω βιντεοκλήσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη στρατιωτικής βοήθειας για το έθνος του, επισημαίνοντας ότι οι προμήθειές του εξαντλούνται και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο του 1 εκατομμυρίου βλημάτων που είχε υποσχεθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια, η Τσεχία πίεσε για περισσότερη υποστήριξη- η χώρα φέρεται να εξασφάλισε 800.000 βλήματα στη διεθνή αγορά που μπορούν να πάνε στην Ουκρανία και είχε καλέσει άλλες κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην κάλυψη του λογαριασμού.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι βρήκε συμμάχους για το σκοπό αυτό. «Εδώ στο Παρίσι, προέκυψε ότι έως και 15 κράτη θα ήταν πρόθυμα να συνεισφέρουν οικονομικά».

«Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει τις παραδόσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», είπε.

«Επειδή η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη – τώρα».

Πηγή: NewsFire.GR