Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για το Μάτι

Τι απαντά στους πολιτικούς αρχηγούς.

 

Με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν, ξεκίνησε την δευτερολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.

«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι έχει μια κακή συνήθεια να μοιράζει την ομιλία του πριν εκφωνήσει ο ίδιος την δική του. Ποιος ο λόγος; Αναρωτήθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού και πρότεινε μέτρα για να διορθωθούν. Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: ήσασταν αποφασισμένος να πυροβολείτε επί 45 λεπτά. Με μεγάλη ευκολία επιλέγετε να διαστρεβλώνετε θέματα. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με αυτούς τους όρους και τόνισε ότι η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη και πολιτική ενέργεια. Δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει την τελική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην χώρα και την βούλησή μου την επόμενη φορά να τα κάνουμε καλύτερα. «Δεν μετριέμαι μ’ εσάς. Θα έπεφτα πολύ χαμηλά. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και φέτος το καλοκαίρι είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα», είπε ακόμα.

Αναφερόμενος στο μαύρο χιούμορ που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι θα στείλει ο ελληνικός λαός το 112 στην κυβέρνηση για να την εκκενώσει από την εξουσία είπε: «κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίσθησης λέγοντας ότι δεν μπορώ να νιώσω τον πόνο και την αγωνία των άλλων». Ο πρωθυπουργός διάβασε τα όσα έγραψε μια γυναίκα στα social media που έχασε δικούς της στο Μάτι λέγοντας: «εμείς σε αυτή την τραγωδία για 4 μέρες δεν είπαμε κουβέντα. Και όταν σας ασκήσαμε κριτική σας την ασκήσαμε για 2 θέματα. Την παντελή σας αδυναμία να εκκενώσετε τον κόσμο από το Μάτι αλλά και για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι για να κλείσει αυτή η πληγή να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα».

Ο πρωθυπουργός κάνοντας επίσης σύγκριση των όσων έγιναν στις φωτιές του καλοκαιριού με όσα έγιναν στο Μάτι είπε απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Τσίπρα: «Στην μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Απαντώντας επίσης στην Φώφη Γεννηματά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα εναέρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στα πρακτικά τι άλλο έκανε εκτός από το πόρισμα Γκολντάμερ. «Μας είπατε ότι μας τα αφήσατε όλα έτοιμα. Να καταθέσετε στα πρακτικά της Βουλής τι ακριβώς κάνατε. Μάλιστα, αυτά που φέραμε εμείς στην Βουλή τα καταψηφίσατε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ειδική επιτροπή και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει.

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όλα όσα λέγονται για το ζήτημα των εμβολιασμών. Δεν διχάζουμε κανέναν. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα η οποία λέει ότι παρά τους φιλότιμους κόπους μας είμαστε λίγο κάτω από τον μέσο όρο των εμβολιασμών στην Ευρώπη. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν οργάνωσε και δεν διέθεσε εμβόλια σε όλους τους πολίτες; Θα ήταν άδικο. Πάνω από το 90% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη στην προσπάθεια πειθούς. Ποιους διχάζει η κυβέρνηση; Από την μια υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία υπεύθυνων πολιτών με κοινωνική ευθύνη και από την άλλη υπάρχει μια μειοψηφία που αρνούνται. Όταν είμαστε αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από εκεί που είναι η χώρα μας. Θα πρότεινα να αφήσουμε στην άκρη τις συζητήσεις περί διχασμών. Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει διχασμό και καθιστά σαφές ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών. Και όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη.

Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού: