30.7 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
Αρχική ΝΕΑ Μπλόκο Κασσελάκη στα σχέδια Τσίπρα: Θέλει να προλάβει τη δημιουργία προοδευτικής παράταξης...

Μπλόκο Κασσελάκη στα σχέδια Τσίπρα: Θέλει να προλάβει τη δημιουργία προοδευτικής παράταξης με τον πρώην αρχηγό του σε ηγετικό ρόλο

201

Φρένο στους σχεδιασµούς του Αλέξη Τσίπρα για τη δηµιουργία µιας µεγάλης προοδευτικής παράταξης µετά τις ευρωεκλογές -στην οποία, εφόσον το επιτρέψουν οι συγκυρίες, θα ηγηθεί ο ίδιος- επιθυµεί να βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται πλέον να µιλά για τη µεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία θα δηµιουργηθεί από τη βάση και όχι από συνεργασίες µεταξύ των αρχηγών των κοµµάτων, θέλοντας µε αυτόν τον τρόπο να «κάψει το σενάριο». «Θα µείνετε έκθαµβοι το βράδυ των ευρωεκλογών. Βλέπουµε πάρα πολύ κόσµο που απείχε από τις προηγούµενες εκλογές και δραστηριοποιείται τώρα», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Κινητοποιείται ο κόσµος να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσµα πάνω από 20%.

Την επόµενη µέρα των ευρωεκλογών είµαι σίγουρος ότι θα έχουµε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσµα και θα έχουµε µία νωπή εντολή να προχωρήσουµε στη µεγάλη προοδευτική παράταξη, που θα αλλάξει τον τόπο, θα φέρει αξιοκρατία και δικαιοσύνη».

Η αναφορά αυτή, όπως και κάποιες άλλες που έχει κάνει όλο το τελευταίο διάστηµα ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εµφανίζονται να διαφωνούν µε τις θέσεις και τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη και τα οποία βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ποιους αποκλείει

Οπως λένε, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζεται τώρα να µιλά για τα σενάρια της µεγάλης κεντροαριστερής παράταξης, προκειµένου να µην αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να διαδραµατίσει ρόλο σε ένα τέτοιο σχήµα, στην περίπτωση που στις εκλογές τα νούµερα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ δεν βγαίνουν και µοιραία υπάρξουν εξελίξεις στα δύο κόµµατα.

Θεωρούν δηλαδή ότι από τώρα ο πρόεδρος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θέτει υποψηφιότητα για την επόµενη ηµέρα, προκειµένου να προλάβει τις εξελίξεις.  Γι’ αυτό, όπως επισηµαίνουν, αποκλείει τις «συµµαχίες κορυφής» µε τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάµεις, συνεχίζοντας ωστόσο το φλερτ µε στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης ξέρει ότι από τη στιγµή που τα σενάρια για µία µεγάλη κεντροαριστερή προοδευτική παράταξη πάρουν σάρκα και οστά µετά τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να παίξει ρόλο, καθώς ένα τέτοιο σχήµα για να αντιµετωπίσει την ηγεµονία της Ν.∆. θέλει έναν πολιτικό µε εµπειρία και γνώση των ευρωπαϊκών θεσµών. Ο νέος αρχηγός είναι ένας ηγέτης ο οποίος θα µπορεί να βρεθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη», λένε στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις προθέσεις του νέου προέδρου.

«Αρα προσπαθεί από τώρα να ηγηθεί της προσπάθειας, ζητώντας από τα άλλα κόµµατα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς να τον ακολουθήσουν, ώστε την ώρα των διαπραγµατεύσεων να θεωρείται αυτονόητο ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας».

Το ποσοστό

Οι ίδιοι άνθρωποι παραδέχονται, ωστόσο, ότι διαφορετικά θα είναι τα πράγµατα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να έχει το 2 µπροστά στα ποσοστά του, ενώ λένε ότι τα πράγµατα δεν θα είναι εύκολα ακόµα και αν το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατορθώσει να πάρει 18%. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρούν ότι όλα παίζονται, κυρίως, εσωκοµµατικά.  Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι όλες οι αναφορές του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη µεγάλη προοδευτική παράταξη γίνονται γιατί οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι προετοιµασµένοι για την επόµενη ηµέρα των εκλογών και για όσα θα προκύψουν.

Προφανώς αναγνωρίζουν ότι, εάν το άθροισµα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνάει το ποσοστό της Ν.∆., θα υπάρξει πρόβληµα και µοιραία θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επόµενη ηµέρα και τη δηµιουργία ενός νέου σχήµατος.

Μέχρι στιγµής, πάντως, οι σχεδιασµοί του Στέφανου Κασσελάκη για συνεργασία µε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι περισσότεροι δεν µπορούν να ξεχάσουν τα όσα έχει πει η πρώην πρόεδρος της Βουλής για το κόµµα τους, όπως και για τα στελέχη της Κουµουνδούρου. 

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι µια µεγάλη µερίδα στελεχών που βρίσκονται σήµερα στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαφωνεί µε τον Στέφανο Κασσελάκη, βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς αντιλαµβάνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέα διάσπαση.

Τα στελέχη αυτά θα αποχωρήσουν από το κόµµα τους µόνο εάν δηµιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας ανάµεσα σε αυτούς και όσα στελέχη διαφωνούν πλέον µε την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πηγή: Parapolitika.gr