Ο χορός και τα 7 οφέλη του στην υγεία μας

386

Ο χορός, ένα φυσικό αντίδοτο για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σώμα και η ψυχή μας. Πρόκειται για ένα πραγματικό τρόπο ζωής που μας βοηθά να εκφράσουμε δημιουργικά τα μέσα μας συναισθήματα, γεμίζοντας την καθημερινότητά μας με μία μόνιμη θετική αύρα. Εξάλλου, όσοι χορεύουν τακτικά, γνωρίζουν καλά τα οφέλη του χορού. Πρόκειται για τους ανθρώπους εκείνους της διπλανής πόρτας που σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε συναντήσει και μας έχουν εκπέμψει δύναμη και άπλετη αισιοδοξία.

Στην Ελλάδα ο χορός είναι μέρος του DNA μας!
Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, η διασκέδαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας – ο λαός μας εξάλλου, πάντα ευδιάθετος και φιλόξενος, αγαπούσε ανέκαθεν τη μουσική και φυσικά το χορό. Ειδικά όμως όσον αφορά τον τελευταίο, εκτός από είδος διασκέδασης αποτελεί και ένα σημαντικό είδος φυσικής δραστηριότητας. Όπως κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει τους δικούς της χορούς, έτσι και κάθε πόλη, μεγάλη ή μικρή, διαθέτει τους δικούς της χορευτικούς συλλόγους με ανθρώπους όλων των ηλικιών που δε σταματούν ποτέ να αγαπούν να χορεύουν, αλλά και να ασκούνται μέσα από το χορό.

Χορός και υγεία: Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός
Μία από τις δραστηριότητες που μπορούμε λοιπόν και εμείς να επιλέξουμε για να ενισχύσουμε τη σωματική μας υγεία και ευεξία είναι ο χορός. Πρόκειται για αερόβια άσκηση με σημαντικά οφέλη για όλες τις ηλικίες. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι μπορεί να μας προσφέρει:

1. Ο χορός ενισχύει καρδιά και αναπνευστικό
Κατά την διάρκεια της προπόνησης του χορού, οι χτύποι της καρδιάς μας και η πρόσληψη οξυγόνου από το σώμα μας αυξάνονται. Έτσι,  βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και οι πνεύμονές μας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

2. Είναι υγιεινός τρόπος να χάσουμε κιλά
Είναι γεγονός ότι με το χορό μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας με υγιή τρόπο. Ο χορός ενισχύει το μεταβολισμό μας, βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και επομένως συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Το κυριότερο όμως είναι ότι με το χορό χάνουμε κιλά διασκεδάζοντας, χωρίς να καταβάλλουμε τον κόπο που θα κάναμε, όπως στη γυμναστική.

3. Βελτιώνει την ισορροπία και την ευλυγισία μας
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο χορός αποτελεί μια τόσο καλή μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι γιατί ενσωματώνει όλα τα επίπεδα της κίνησης και από όλες τις κατευθύνσεις. Στην πράξη, αυτό βοηθά στην ενίσχυση της ισορροπίας μας και στην διατήρησή της όσο μεγαλώνουμε. Επιπλέον βελτιώνει την ευλυγισία μας.

4. Ενισχύει τις γνωστικές μας επιδόσεις
Σύμφωνα με έρευνες, ο χορός μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση ή και την ενίσχυση της γνωστικής μας ικανότητας, επηρεάζοντας θετικά τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Αυτή του η ιδιότητα μάλιστα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη χρησιμότητα όσο μεγαλώνουμε.

5. Ο χορός μειώνει το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη
Οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν ότι ο χορός αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας με ψυχοθεραπευτική δράση. Όταν χορεύουμε, τα επίπεδα της κορτιζόλης πέφτουν. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας. Με αυτό τον τρόπο, ο χορός μας βοηθά να διώξουμε το άγχος και την ένταση της κάθε ημέρας μας.

6. Μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση
Τα θετικά οφέλη του χορού στην ψυχολογία μας δε σταματούν όμως εδώ. Κάθε φορά που χορεύουμε και επιδεικνύουμε τις επιδέξιες φιγούρες μας στους γύρω μας, καταφέρνουμε να αυξήσουμε και να εδραιώσουμε την αυτοπεποίθηση μας.

7. Μέσα από το χορό αποκτούμε νέους φίλους

Η συμμετοχή μας σε μία χορευτική ομάδα μας φέρνει αναπόφευκτα κοντά σε νέους ανθρώπους. Τα οφέλη της κοινωνικοποίησης που μας προσφέρει ενισχύουν τη συναισθηματική μας υγεία και τη ψυχική μας ισορροπία.

Καιρός να βάλουμε το χορό και τα οφέλη του στη ζωή μας!