Ο Κινέζος πρόεδρος συνάντησε τον Γερμανό καγκελάριο στο Πεκίνο

165

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ  συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τρίτη 16 Απριλίου στον State Guesthouse Diaoyutai στο Πεκίνο, καλώντας τις δύο πλευρές να προωθήσουν τα διακριτικά χαρακτηριστικά του αμοιβαίου οφέλους και να επιτύχουν αμοιβαία επιτυχία.

Σημειώνοντας ότι φέτος σηματοδοτεί τη 10η επέτειο από την καθιέρωση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Γερμανίας, ο Σι είπε τα τελευταία 10 χρόνια, παρά τις τεράστιες αλλαγές στο διεθνές τοπίο, οι σχέσεις Κίνας-Γερμανίας διατήρησαν σταθερή ανάπτυξη και διμερείς Η συνεργασία έχει ενισχυθεί και εμβαθύνει σε όλους τους τομείς, δίνοντας ώθηση για την ανάπτυξη και των δύο χωρών.

Επί του παρόντος, η μεταμόρφωση που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους και προκλήσεις. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συνεργασία μεγάλων χωρών, είπε ο Σι.

Καθώς η Κίνα και η Γερμανία είναι αντίστοιχα η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η εδραίωση και ανάπτυξη των σχέσεών τους έχει σημασία που υπερβαίνει το διμερές πεδίο και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρασιατική ήπειρο και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε ο Σι, καλώντας στις δύο χώρες να δουν και να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις από μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική προοπτική και να εργαστούν από κοινού για να δώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα και βεβαιότητα στον κόσμο.

Υπογράμμισε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι δύο χώρες δεν έχουν συγκρουόμενα θεμελιώδη συμφέροντα μεταξύ τους και δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια η μία για την άλλη. Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Γερμανίας ωφελεί όχι μόνο τις δύο πλευρές αλλά και τον κόσμο γενικότερα.

Όσο περισσότερη αστάθεια στον κόσμο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για τις δύο πλευρές να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και τη ζωτικότητα των σχέσεών τους, είπε ο Σι, καλώντας για κοινές προσπάθειες για να τηρηθεί η συνολική κατεύθυνση της συνεργασίας και της ανάπτυξης στους αυξανόμενους διμερείς δεσμούς και ο χαρακτηρισμός της σφαιρικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Η πολιτική της Κίνας έναντι της Γερμανίας είναι εξαιρετικά σταθερή και συνεπής, είπε ο Σι, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εμπλέκονται σε στενές ανταλλαγές με ανοιχτό μυαλό και να ενισχύσουν τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη. Όσο οι δύο πλευρές τηρούν τον αμοιβαίο σεβασμό, αναζητούν κοινά εδάφη διατηρώντας τις διαφορές, ενισχύουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση και επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, οι σχέσεις Κίνας-Γερμανίας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν σταθερή και διαρκή πρόοδο.

Ο Σι σημείωσε ότι οι βιομηχανικές αλυσίδες και οι αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας και της Γερμανίας είναι βαθιά αλληλένδετες και ότι οι αγορές των δύο χωρών αλληλοεξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό. Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ Κίνας και Γερμανίας δεν αποτελεί «ρίσκο», αλλά την εγγύηση για μια σταθερή διμερή σχέση και μια ευκαιρία για το μέλλον.

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να αξιοποιηθούν για την επιδίωξη win-win συνεργασίας τόσο σε παραδοσιακούς τομείς, όπως τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητα, όσο και σε νέους τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο Σι.

Είναι σημαντικό για τις δύο πλευρές να προωθήσουν τα win-win χαρακτηριστικά των σχέσεών τους και να επιτρέψουν η μία στην άλλη να πετύχει, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι η εξαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών λιθίου και φωτοβολταϊκών προϊόντων από την Κίνα όχι μόνο έχει εμπλουτίσει την παγκόσμια προσφορά και μείωσε τον παγκόσμιο πληθωρισμό πίεση, αλλά συνέβαλε επίσης σημαντικά στην παγκόσμια αντίδραση στην κλιματική αλλαγή και στην πράσινη μετάβαση και στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Σημειώνοντας ότι τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία είναι χώρες που βασίζονται σε βιομηχανίες και υποστηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο και την οικονομική παγκοσμιοποίηση, ο Σι είπε ότι είναι σημαντικό για τις δύο χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση ενάντια στην άνοδο του προστατευτισμού, να υιοθετήσουν μια αντικειμενική και διαλεκτική άποψη για το ζήτημα της παραγωγής ικανότητα μέσω μιας αγοράς και παγκόσμιας προοπτικής και με βάση τους νόμους της οικονομίας, και να αφιερώσουν περισσότερες προσπάθειες στη συζήτηση για τη συνεργασία.

Η Κίνα είναι προσηλωμένη στη βασική εθνική πολιτική του ανοίγματος και ελπίζει ότι η γερμανική πλευρά μπορεί να προσφέρει ένα δίκαιο, διαφανές, ανοιχτό και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, είπε ο Σι.

Υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα και η Γερμανία μοιράζονται πολλά κοινά στο θέμα της παγκόσμιας πολυπολικότητας, ο Σι επεσήμανε ότι ένας πολυπολικός κόσμος είναι, στην ουσία, ένας κόσμος όπου χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς, συστήματα και μονοπάτια σέβονται η μία την άλλη και συνυπάρχουν ειρηνικά.

Είπε ότι η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν ανεξάρτητα σε πολυμερή μέτωπα, να ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πραγματικές ενέργειες για την καλύτερη αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η μη ισορροπημένη ανάπτυξη και οι περιφερειακές συγκρούσεις, και να συμβάλουν περισσότερο στην ισορροπία και τη σταθερότητα του κόσμος.

Από την πλευρά του, ο Σολτς σημείωσε ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Κίνας βρίσκονται πλέον σε καλή κατάσταση. Οι δύο χώρες είχαν στενές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν με επιτυχία τη διακυβερνητική διαβούλευση και τους διαλόγους υψηλού επιπέδου για στρατηγικά και οικονομικά ζητήματα, ενώ θα πραγματοποιήσουν διάλογο για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, επισκέφτηκε το Τσονγκκίνγκ και τη Σαγκάη μαζί με εκπροσώπους της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας και είδε τη μεγάλη οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Κίνα τα τελευταία χρόνια, είπε ο Σολτς. Πρόσθεσε ότι εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τη στενή και υγιή συνεργασία μεταξύ γερμανικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Στο εξής, η γερμανική πλευρά θα εργαστεί με την κινεζική πλευρά για την ενίσχυση των διμερών δεσμών, την εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και την προώθηση των ανταλλαγών ανθρώπων σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, που είναι σημαντικά και για τις δύο χώρες και για τον κόσμο. ελεύθερος, είπε.

Η γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την κινεζική πλευρά για την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, δεσμεύεται για την υποστήριξη της πολυμερούς διεθνούς τάξης και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης και αποδοκιμάζει τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση, είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι Η Γερμανία αντιτίθεται στον προστατευτισμό και υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο.

Ως σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία είναι έτοιμη να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, δήλωσε ο Σολτς.

Οι δύο ηγέτες είχαν επίσης σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για την κρίση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία είναι προσηλωμένες στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, αντιτίθενται στη χρήση πυρηνικών όπλων ή στην επίθεση σε ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και καλούν για τις προσπάθειες για τη σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Σι υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, όλα τα μέρη θα πρέπει να δεσμευτούν για την έγκαιρη αποκατάσταση της ειρήνης για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης και ακόμη και να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένες αρχές: πρώτον, η εστίαση στο γενικό συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας αντί της αναζήτησης ιδιοτελών κερδών. Δεύτερον, να χαλαρώσει η κατάσταση αντί να ρίξει λάδι στη φωτιά. Τρίτον, η συσσώρευση συνθηκών για την αποκατάσταση της ειρήνης παρά η περαιτέρω επιδείνωση των εντάσεων. και τέταρτον, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία αντί να υπονομεύσουμε τη σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών αλυσίδων και αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην ουκρανική κρίση, αλλά προωθεί με συνέπεια συνομιλίες για την ειρήνη με τον δικό της τρόπο, είπε ο Σι, η Κίνα ενθαρρύνει και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που ευνοούν την ειρηνική επίλυση της κρίσης και υποστηρίζει τη διεξαγωγή σε εύθετο χρόνο μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη που αναγνωρίζεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία και διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών και δίκαιες συζητήσεις για όλα τα ειρηνευτικά σχέδια.

Η Κίνα θαα θα διατηρήσει στενή επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για αυτό το θέμα, είπε ο Σι.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση και άλλα διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές συμμερίστηκαν την άποψη ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η απόφαση 2728 του ΣΑΗΕ, να αποτραπεί η κλιμάκωση και περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και διαρκής ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, να υποστηριχθεί η έγκαιρη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των δύο -Κρατική λύση και καλεί τις χώρες με επιρροή να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, με σκοπό την έγκαιρη επίτευξη συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης στο ζήτημα της Παλαιστίνης.

Μετά τη συνάντηση, ο Σι και ο Σολτς έκαναν μια βόλτα και γευμάτισαν μαζί, κατά τη διάρκεια του οποίου αντάλλαξαν περαιτέρω απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.