Ο πρόεδρος της Ταϊβάν λέει ότι θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα μετά από τις ασκήσεις του Κινεζικού Στρατού

141

Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε την Κυριακή (26/5) ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Κίνα, παρά τις στρατιωτικές ασκήσεις αυτής της εβδομάδας γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Lai Ching-te, κινεζικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη περικύκλωσαν την Ταϊβάν σε ασκήσεις που η Κίνα είπε ότι ήταν μια δοκιμή της ικανότητάς της να καταλάβει το νησί.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων ασκήσεων, η Κίνα δεσμεύτηκε ότι «οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας» θα μείνουν «με τα κεφάλια τους σπασμένα και το αίμα να ρέει».

Ο Lai είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι ήθελε η Ταϊβάν και η Κίνα «να αναλάβουν από κοινού τη σημαντική ευθύνη της περιφερειακής σταθερότητας».

«Ανυπομονώ επίσης να ενισχύσω την αμοιβαία κατανόηση και τη συμφιλίωση μέσω ανταλλαγών και συνεργασίας με την Κίνα… και να προχωρήσω προς μια θέση ειρήνης και κοινής ευημερίας», είπε σε εκδήλωση στην Ταϊπέι.

Οι επικοινωνίες μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν διακόπηκαν το 2016 μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρώην προέδρου Tsai Ing-wen, δεσμευόμενος να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ταϊβάν.

Ο Lai, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις πολιτικές του Τσάι για την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ταϊβάν, παραμένοντας ανοιχτός στο διάλογο με την Κίνα και την ενίσχυση των σχέσεων με τους εταίρους του νησιού – ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η Κίνα είπε ότι η εναρκτήρια ομιλία του Lai τη Δευτέρα (20/5) ισοδυναμούσε με εκκλήσεις για ανεξαρτησία, «σπρώχνοντας τους συμπατριώτες μας στην Ταϊβάν σε μια επικίνδυνη κατάσταση πολέμου και κινδύνου».

«Κάθε φορά που η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» μας προκαλεί, θα σπρώχνουμε τα αντίμετρά μας ένα βήμα παραπέρα, έως ότου επιτευχθεί η πλήρης επανένωση της πατρίδας», δήλωσε την Παρασκευή (24/5) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Wu Qian.