Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο μολυσμένου αίματος

124

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος εκ μέρους διαδοχικών κυβερνήσεων τη Δευτέρα (20/5) και δήλωσε ότι ήταν “ημέρα εθνικής ντροπής”.

Απευθυνόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά τη δημοσίευση της έρευνας, ο Σουνάκ είπε: «Θέλω να ζητήσω μια ολόψυχη και κατηγορηματική συγγνώμη για αυτήν την τρομερή αδικία».

Υποσχέθηκε επίσης να καταβάλει «ολική αποζημίωση» στους μολυσμένους και σε όσους επλήγησαν από το σκάνδαλο. «Ό,τι κι αν κοστίσει η παράδοση αυτού του σχεδίου, θα το πληρώσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη (21/5).

Νωρίτερα την ίδια μέρα, μια καταδικαστική έρευνα 2.527 σελίδων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκάνδαλο μολυσμένου αίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.000 θανάτους, «θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό, αν και όχι πλήρως, να αποφευχθεί».

Η έκθεση ανέφερε ότι «ένας κατάλογος αποτυχιών» από διαδοχικές κυβερνήσεις και γιατρούς προκάλεσε την «καταστροφή», κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με αιμορροφιλία και άλλες αιμορραγικές διαταραχές μολύνθηκαν με ιούς HIV και ηπατίτιδας αφού έλαβαν μολυσμένο αίμα και προϊόντα αίματος μεταξύ των Δεκαετία 1970 και αρχές δεκαετίας 1990.

«Μπορεί επίσης να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ερωτήματα γιατί συνέβησαν τόσοι πολλοί θάνατοι και μολύνσεις δεν είχαν απαντηθεί μέχρι τώρα», αναφέρει η έκθεση.

Το σκάνδαλο έχει χαρακτηριστεί «η χειρότερη καταστροφή θεραπείας» στην ιστορία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι υπήρξε “απόκρυψη μεγάλου μέρους της αλήθειας” από την κυβέρνηση και το NHS “για να σωθεί το πρόσωπο και να εξοικονομηθούν έξοδα”.

Μια τέτοια συγκάλυψη «δεν ήταν με την έννοια μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που σχεδίαζαν σε μια ενορχηστρωμένη συνωμοσία για να παραπλανήσουν, αλλά με έναν τρόπο που ήταν πιο λεπτός, πιο διάχυτος και πιο ανατριχιαστικός στις επιπτώσεις της», ανέφερε.

Το σκάνδαλο συνδέθηκε με προμήθειες παράγοντα πήξης που εισήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος χρησιμοποιούσε αίμα από αμειβόμενους δότες υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση δημόσιας έρευνας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 για να εξετάσει τις συνθήκες που οδήγησαν στη χορήγηση μολυσμένου αίματος και προϊόντων αίματος σε άτομα.

Το 2022, η κυβέρνηση πραγματοποίησε ενδιάμεσες πληρωμές αποζημίωσης 100.000 βρετανικών λιρών (περίπου 127.000 δολάρια ΗΠΑ) σε περίπου 4.000 μολυσμένα άτομα και πενθούντες συντρόφους που ήταν εγγεγραμμένοι στα προγράμματα υποστήριξης μολυσμένου αίματος της χώρας.