Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι Τζούλιαν Ασάνζ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

147

Χθες Δευτέρα 20 Μαΐου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την απόφαση του ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει άδεια να προχωρήσει η έφεσή του κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ. Αυτό ακολουθεί την υποβολή νέων διπλωματικών διαβεβαιώσεων από τις αμερικανικές αρχές, μετά από ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Φεβρουαρίου.

 

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σάιμον Κρόουθερ, Νομικός Σύμβουλος στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε:

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι μια σπάνια θετική είδηση για τον Τζούλιαν Ασάνζ και όλους τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ θα κινδυνεύσει από σοβαρή κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης, η οποία θα παραβίαζε την απαγόρευση βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης.

«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ να διώξουν τον Ασάνζ θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Χλευάζει τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει του διεθνούς δικαίου και τη δεδηλωμένη δέσμευσή τους στην ελευθερία της έκφρασης. Στην προσπάθειά τους να τον φυλακίσουν, οι ΗΠΑ στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν σέβονται την ελευθερία της έκφρασης και ότι θέλουν να στείλουν μια προειδοποίηση σε δημοσιογράφους και εκδότες παντού: ότι και αυτοί θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν, για λήψη και δημοσίευση απόρρητου υλικού — ακόμα κι αν κάτι τέτοιο είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

«Καθώς ο αγώνας συνεχίζεται στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, καλούμε τις ΗΠΑ να βάλουν επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το επαίσχυντο έπος, αποσύροντας όλες τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ. Αυτό θα σταματήσει αμέσως τη διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αποφυλακιστεί. Ο Ασάνζ έχει ήδη περάσει πέντε χρόνια στη φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο , πολλά από τα οποία ήταν αυθαίρετα».