Οι επιστήμονες μελετούν μικροβιακούς πόρους για βιομηχανικές εφαρμογές

169

Ερευνητές στην Κίνα έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει πάνω από 6.300 στελέχη μικροβιακών πόρων από διάφορα ακραία περιβάλλοντα για να ερευνήσουν τις βιομηχανικές τους εφαρμογές.

Ο Liu Guangxiu, ερευνητής του Βορειοδυτικού Ινστιτούτου Οικολογικού Περιβάλλοντος και Πόρων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, είπε ότι το βασικό εργαστήριο ακραίων περιβαλλοντικών μικροβιακών πόρων και μηχανικής του ινστιτούτου της επαρχίας Gansu φιλοξενεί αυτούς τους «θησαυρούς» που συλλέγονται από διαφορετικά ακραία περιβάλλοντα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των παγετώνων, των ερήμων και των αλυκών, ακόμη και εκείνων που μεταφέρονται στο διάστημα μέσω του διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Υπό την επίδραση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οι πόροι των ακραίων φιλικών μικροοργανισμών μειώνονται, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας και της εξερεύνησης αυτών των πόρων. Το εργαστήριο ιδρύθηκε το 2019 για αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με τον Liu.

Οι ακραιόφιλοι μικροοργανισμοί έχουν μοναδικές φυσιολογικές λειτουργίες και μεταβολικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν σε σκληρές συνθήκες, όπως χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλές θερμοκρασίες, υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού, υψηλή πίεση και ισχυρή ακτινοβολία, καθιστώντας τους εαυτούς τους ιδανικά θέματα για τη μελέτη της προέλευσης της ζωής, είπε ο Liu. .

Οι βιοδραστικές ουσίες που παράγουν έχουν ειδικές λειτουργίες και ευρείες εφαρμογές σε βιομηχανίες όπως η ιατρική, τα τρόφιμα, η γεωργία, η χημική βιομηχανία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές διεξάγουν επί του παρόντος μελέτες ταξινόμησης σε αυτά τα πολύτιμα στελέχη, είπε ο Liu.

Επιπλέον, ο Zhang Wei, διευθυντής του εργαστηρίου, δήλωσε ότι έχουν συνεργαστεί με 20 εγχώριες και διεθνείς ερευνητικές ομάδες στη μελέτη, σε τομείς όπως η οικολογική καλλιέργεια της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η αποκατάσταση μολυσμένων υδάτινων σωμάτων και η βελτίωση του εδάφους.