Οι ευκαιρίες της πανδημίας

11959

Γράφει ο Νικόλας Ταζές

Το 2020 θα μείνει για πάντα στην Ιστορία. Η ανθρωπότητα, στην αρχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αντιμετωπίζει μια πανδημία η οποία την υποχρεώνει σε ριζικές αλλαγές. Στην Ελλάδα, ενώ υιοθετήθηκαν επιτυχώς νέες συνήθειες όπως έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορούσαν κυρίως στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, υπήρξε ένα κομμάτι που μείναμε πολύ πίσω.  Την αποστολή των επιστημονικών συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές/τριες με κούριερ για το εαρινό εξάμηνο 2019-20.

Δυστυχώς, οι Αρμόδιοι δεν είχαν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση από αυτή που ακολουθήθηκε. Έτσι, το συμφέρον της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και το δικό τους έμεινε σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι ήταν μια επικίνδυνη και αναχρονιστική λύση που δεν υπολόγισε διάφορους κινδύνους χάρη της διεκπεραίωσης και μόνο. Ήταν η έσχατη λύση που δεν πρέπει να επαναληφθεί ειδικά τώρα που η εναλλακτική είναι ρεαλιστική και πιο βιώσιμη.

Τώρα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο μας ανάγκασε σε ένα δεύτερο lockdown, δεν έχει προκαλέσει μονό τεράστια πίεση στις δομές υγείας αλλά και στις μεταφορικές εταιρείες, λόγω ραγδαίας αύξησης των παραγγελιών από το ίντερνετ. Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες κούριερ έχουν ανακοινώσει ότι αδυνατούν να διεκπαιρεώσουν τον τεράστιο όγκο δεμάτων και ζητούν την κατανόηση του κοινού. Έτσι λοιπόν, στο χειμερινό εξάμηνο, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που υπήρχαν στο εαρινό εξάμηνο και παραμένουν, αλλά το κυριότερο είναι πώς ακόμα κι αν σταλούν τα βιβλία τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται ανέφικτο παραπάνω από 1.000.000 βιβλία να φτάσουν έγκαιρα για την εξεταστική.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η αποστολή και παραλαβή των συγγραμμάτων σε έντυπη μορφή είναι πρακτικά αδύνατη, επιβάλλεται να εξεταστεί η εναλλακτική, και πιο συμφέρουσα για όλες τις πλευρές λύση, που δεν είναι άλλη από την διάθεση των βιβλίων σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης κι ανάγνωσης βιβλίων. Η πλατφόρμα Rbooks διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν την ιδανική λύση στη παρούσα περίπτωση (αλλά και στο μέλλον). Με την ενσωμάτωση των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στο Rbooks η φοιτητική κοινότητα θα έχει τα βιβλια στη διάθεσή της με λίγα κλικ, τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων θα προστατεύονται πλήρως από τον ενσωματωμένο reader, ενώ συνολικά θα μπορεί να γίνει καλύτερη παρακολούθηση της διαδικασίας. 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν για οποιοδήποτε λόγο θεωρηθεί ότι δεν μπορούν να διατεθούν ηλεκτρονικά μέσω του Rbooks, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να διαθέσουν τα βιβλία τους σαν ebook να το κάνουν, γιατί αυτή τη στιγμή ο Εύδοξος δεν θεωρεί τα ebooks κανονικά βιβλία(!!) και επιβάλλει την διάθεσή τους δωρεάν(!!!). Είναι καιρός να ζήσουμε στο 2020 και να επωφεληθούμε από τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας.

Η πανδημία πρέπει να λειτουργήσει σαν ώθηση προς την επόμενη μέρα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών του κράτους, όχι σαν δικαιολογία.