Ολλανδία: Ο Βίλντερς ανακοίνωσε σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης – Τι προβλέπει η κυβερνητική συμφωνία

200

Ο Ολλανδός δεξιός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό «δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού». Της οποίας πάντως δεν θα είναι πρωθυπουργός ο ίδιος.

«Έχουμε συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών» είπε ο Βίλντερς, έξι μήνες μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. Τα κόμματα που συμφώνησαν είναι το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, το φιλοαγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC.

Παραμένει πάντως ασαφές ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία αντί του Ρούτε, ο οποίος είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ακούγεται ευρέως το όνομα του πρώην υπουργού Παιδείας και Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Τα κόμματα πλέον πρέπει να συζητήσουν την συμφωνία με τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους, που θα δώσουν την τελική έγκριση. Τον Μάρτιο είχαν συμφωνήσει να σχηματίσουν εν μέρει τεχνοκρατική κυβέρνηση, με το 50% των υπουργών να είναι πολιτικοί και το υπόλοιπο 50% να προέρχονται εκτός πολιτικής σκηνής.

Τι προβλέπει η κυβερνητική συμφωνία

Η πλατφόρμα του συνασπισμού «Ελπίδα, Θάρρος και Υπερηφάνεια» που παρουσιάστηκε σήμερα εισάγει αυστηρά μέτρα για τους αιτούντες άσυλο, καταργεί την οικογενειακή επανένωση για τους πρόσφυγες και θα μειώσει τον αριθμό των φοιτητών εκτός ΕΕ που έρχονται στη χώρα. «Απέλαση ατόμων χωρίς έγκυρη άδεια διαμονής όσο το δυνατόν περισσότερο, έστω και αναγκαστικά», αναφέρει η συμφωνία.

Ο συνασπισμός θα προσπαθήσει επίσης να εξασφαλίσει την εξαίρεση των Κάτω Χωρών από το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης μεταναστών.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες θα ικανοποιήσουν πολλά από τα αιτήματά τους.

Ο συνασπισμός θα αλλάξει τη στάση της χώρας για την πυρηνική ενέργεια και θα ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή 4 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η υποστήριξη για την Ουκρανία θα συνεχιστεί και ένας νέος νόμος θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει την απαίτηση του ΝΑΤΟ να δαπανήσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για τον στρατό.

Η Ολλανδία θα λάβει νέα μέτρα για να στηρίξει την εβραϊκή της κοινότητα και θα μεταφέρει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.