Οργισμένος Τραμπ

176
Τραμπ

Η 5η Νοεμβρίου του 2024 είναι η μέρα που οι Αμερικάνοι θα επιλέξουν νέο Πρόεδρο. Οι προκριματικές εκλογές για τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αρχίσει, με έμφαση στους Ρεπουμπλικάνους, αφού παραδοσιακά ο υφιστάμενος Πρόεδρος (ο Τζο Μπάιντεν) λαμβάνει εύκολα το χρίσμα για την διεκδίκηση μιας δεύτερης προεδρικής θητείας από τους Δημοκρατικούς. Μέχρι στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ επελαύνει στις εσωκομματικές τους εκλογές, και προκάλεσε την εγκατάλειψη του βασικότερου εσωτερικού του αντιπάλου, του συντηρητικού Ρον ντε Σάντις από την κούρσα. Οι πρώιμες δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν, αν και φυσικά είναι αρκετά νωρίς για να καταλήγουμε σε συμπεράσματα.

Όμως η συγκεκριμένη προεδρική εκλογή έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ο Τραμπ είναι οργισμένος και διψάει για εκδίκηση. Θυμίζω σε όλους τους αναγνώστες ότι κατά τις εκλογές του 2020 είχε αιφνιδιαστικά και συντονισμένα φιμωθεί από τα κοινωνικά δίκτυα με ολοκληρωτικό αποκλεισμό του λογαριασμού εν ενεργεία Προέδρου των ΗΠΑ (!!!). Ακολούθησε ο δραματικός τρόπος που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, όπου εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι από τους Δημοκρατικούς άλλαξαν στο παρά πέντε την επανεκλογή του και ο ίδιος ισχυριζόταν έντονα για περιστατικά μαζικής νοθείας, ενώ το δράμα ολοκληρώθηκε με την πρωτοφανή βίαιη εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, όπου και κατηγορήθηκε ο Τραμπ για απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα. Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε μια καταδίωξη από το κράτος του νέου πρόεδρου Μπάιντεν, όπου κατά ριπάς τόσο το FBI πραγματοποιούσε εφόδους σε σπίτια και γραφεία του Τραμπ, όσο και δεκάδες διώξεις γινόντουσαν από περιφερειακά δικαστήρια προς τον τέως Πρόεδρο (στην Αμερική δεν ισχύει πολιτική ασυλία για προηγούμενους ηγέτες), όπου μέχρι και ατιμωτική φυλάκιση υπέστη με δημόσια διαπόμπευσή του σε φωτογράφιση από την αστυνομία ως κοινός εγκληματίας.

Αυτό που διερωτώμαι δημόσια, είναι το εξής: Σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ, τι θα συμβεί αν εφαρμόσει (δικαίως για κάποιους) εκδικητικά διώξεις προς το Δημοκρατικό κόμμα έχοντας την εξουσία, και προκαλέσει περαιτέρω κοινωνικό ρήγμα στην αμερικανική κοινωνία και πολιτική αστάθεια; Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον παγκόσμιο εγγυητή της οικονομίας αλλά και της ειρήνης. Τι επίδραση θα έχει μια εκδικητική μανία από το νέο Πρόεδρο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά και στην πατρίδα μας η οποία πάντα δέχεται σε πολλαπλάσιο βαθμό τα απόνερα από κάθε οικουμενική κρίση; Ελπίζω σε ενδεχόμενο επανεκλογής του, να έχει την φώτιση να μην εξαντλήσει την οργή του όπως προεκλογικά έχει αναγγέλλει. Για το καλό όλων μας.