Ό,τι θέλουν οι λαθρομετανάστες – Στη Μαλακάσα μεταφέρθηκαν οι αλλοδαποί που κατέλαβαν τον καταπέλτη πλοίου στη Ρόδο

498

Μία ομάδα που αποτελούνταν από 200 – 300 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Ρόδου και κατέλαβε τον καταπέλτη επιβατικού πλοίου, ζητώντας να μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Το αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει ο απόπλους του πλοίου. Στο λιμάνι έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Εν τέλει μετά από αρκετές ώρες μαζί με τους 365 επιβάτες εισήλθαν στο πλοίο και 40 άτομα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Μαλακάσας. Το Blue Star Χίος αναμένεται να φτάσει λιμάνι του Πειραιά στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Η θέση του υπουργείου Μετανάστευσης

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου γνωστοποίησε πως έχει διαθέσει όσες θέσεις χρειάζονται στις δομές φιλοξενίας του, για την καταγραφή και φιλοξενία όλων των μεταναστών που βρίσκονται στη Ρόδο, καθώς το νησί δεν διαθέτει δική του δομή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μεταφορές από το νησί έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και γίνονται τακτικά, με ευθύνη της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Καθώς οι ροές μηδενίστηκαν στον Έβρο και μηδενίζονται στο βόρειο Αιγαίο, μικρό μέρος της μεταναστευτικής πίεσης έχει μεταφερθεί νοτιότερα, στα νότια Δωδεκάνησα. Οι αρχές ασφαλείας επικεντρώνονται σε αυτά τα σημεία διόδου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης.

Αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου: «Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι αυτό…»

Με μια οργισμένη δήλωση αντέδρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στα γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα, Κυριακή, στο λιμάνι της Ακαντιάς, στη Ρόδο, όπου εκατοντάδες μετανάστες οι οποίοι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στη Ρόδο, επεδίωξαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής, για να φύγουν από το νησί.

Ο Περιφερειάρχης τονίζει στη δήλωσή του ότι «δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι οι καταστάσεις που τώρα ζει η Ρόδος» και προσθέτει χαρακτηριστικά για τους υπευθύνους ότι «αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη».

Παράλληλα τονίζει ότι η Περιφέρεια, αν και θα μπορούσε να δηλώσει αναρμόδια, και σε αυτήν την περίπτωση δεν το έπραξε, δηλώνοντας παρούσα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν από τους έχοντες την ευθύνη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη:

«Τίποτα ευκολότερο για εμάς από το να δηλώσουμε, το αληθές, ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Όμως, δεν πράξαμε αυτό. Δηλώσαμε παρόντες από την πρώτη στιγμή όπως κάνουμε σταθερά χρόνια τώρα και πρόθυμοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του, πραγματικά, εξαιρετικά μεγάλου, προβλήματος.

Όμως, αυτό όχι για να γίνουμε το άλλοθι κανενός. Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που τώρα ζει η Ρόδος.

Αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη. Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και να φταίει μόνο η γεωγραφία».