Ουκρανία: Ο Σαρλ Μισέλ μετέβη στην Οδησσό και αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων

270

Σε καταφύγιο της Οδησσού χρειάστηκε να καταφύγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που επισκέφθηκε την πόλη αιφνιδιαστικά. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, την ώρα που ο Σαρλ Μισέλ συναντούσε τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιγκάλ, «οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να διακόψουν τη συνάντηση τους για να βρουν καταφύγιο καθώς πύραυλοι έπληξαν ξανά την περιοχή της Οδησσού».

Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter ότι μετέβη στην Οδησσό για να γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης. «Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας», τόνισε, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά τη ρωσική επιθετικότητα.

Τι είπε με τον Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συζήτησε με τον Μισέλ μέσω τηλεδιάσκεψης, τον ευχαρίστησε για το «θάρρος» του και την επίσκεψή του στην Οδησσό, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολιτική σας υποστήριξη, για την παρουσία σας. Για το γεγονός ότι βλέπετε την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον ισότιμη με άλλα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε επίσης στον «αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», ιδίως σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, «πολλοί τόνοι» των οποίων είναι «αποκλεισμένοι στο λιμάνι εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας». Όπως τόνισε, ο αποκλεισμός βλάπτει την ουκρανική οικονομία, αλλά εμποδίζει την πρόσβαση του κόσμου σε τρόφιμα ζωτικής σημασίας, δημιουργώντας κινδύνους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

 

Πρόβλημα από το μπλόκο στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το Κίεβο παρέχει σιτηρά σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ότι το μπλοκάρισμα εξαγωγών αυτών των αγροτικών προϊόντων οδηγεί ήδη σε αύξηση των τιμών των τροφίμων στον κόσμο.

Μετά από τις συνομιλίες με τον Μισέλ ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Επίσης σήμερα ο Ζελένσκι μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συζήτησε τα βήματα της Ουκρανίας για να γίνει υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.