Παγκόσμια Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων

206

Κάθε 25 Μαΐου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων (Geek Pride Day), είναι η ετήσια γιορτή αυτών που λατρεύουν τις νέες τεχνολογίες (geek στα αγγλικά).

Ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία του ισπανού μπλόγκερ Χερμάν Μαρτίνεθ, γνωστού με το διαδικτυακό όνομα σενιόρ Μπουέμπο και τα επόμενα χρόνια απέκτησε διεθνή διάσταση.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις 25 Μαΐου 2006 στη Μαδρίτη, όπου 300 κομπιουτεράδες συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας κι έπαιξαν Πακ-Μαν.

Ο Tim McEachern οργάνωσε ασύνδετες εκδηλώσεις που ονομάζονταν Geek Pride Festival την διετία 1998-2000, σε ένα μπαρ στο Albany της Νέας Υόρκης , οι οποίες θεωρούνται ως προοίμιο για την Ημέρα Geek Pride.

Το 2008, η Ημέρα Υπερηφάνειας Geek γιορτάστηκε επίσημα στις ΗΠΑ, όπου αναγγέλθηκε από πολυάριθμους bloggers, συνενώνοντας την έναρξη της ιστοσελίδας Geek Pride Day. Ο συγγραφέας μαθηματικών, βραβευμένος με το Euler Book Prize και ο geek blogger John Derbyshire ανακοίνωσε ότι θα εμφανιζόταν στην παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου στον πρώτο αριθμό, ντυμένος με τον αριθμό 57.