ΠΑΣΟΚ – Μάντζος: Γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας στη ζωή όλων με σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης

491

«Όταν ένα Υπουργείο τιτλοφορείται “Προστασίας του Πολίτη” και αποτυγχάνει αποδεδειγμένα να επιτελέσει την καταστατική του αποστολή, δηλαδή να προστατεύσει τον πολίτη από κινδύνους, υπάρχει κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας σήμερα (11/08) στην ΕΡΤ1.

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, «έχουμε μία οργανωμένη επίθεση που είναι εκ των προτέρων γνωστή, ανακοινωμένη από αρχές άλλων γειτονικών χωρών αλλά και από δικές μας συνοριακές, ακόμη και από τους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ ΑΕ και είναι σε γνώση των αστυνομικών.

Και παράλληλα υπάρχει μία επιχειρησιακή επιλογή διακριτικής παρακολούθησης της μετακίνησης μιας επικίνδυνης ομάδας νεοναζιστικών στοιχείων με την προβιά αθλητικής οπαδικής ιδιότητας, που έφτασε, δυστυχώς από ό,τι φαίνεται και με ελληνική συμμετοχή, να επιτελεί μία εγκληματική ενέργεια την οποία από την αρχή έχει επιλέξει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε τουλάχιστον «προβληματικό και ομολογία αποτυχίας» από την κυβέρνηση το «να εμφανίζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υπουργός Επικρατείας σε δεύτερο χρόνο και να μας λένε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ερήμην του υπουργού. Ότι δηλαδή η ΕΛ.ΑΣ. είναι μία νησίδα μέσα στο Υπουργείο και κανείς δεν έχει την πολιτική ευθύνη».

Υπενθύμισε ότι «σε πολύ σοβαρές και μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο παρελθόν, οι τότε υπουργοί Προστασίας του Πολίτη έσπευδαν τότε μέσω των social media να πάρουν πάνω τους όλον τον έπαινο για το πόσο καλά τα πάει η ΕΛ.ΑΣ. λόγω του Υπουργείου. Και τώρα που έχουμε αυτήν την τραγωδία και κάθε φορά που υπάρχει μία αποτυχία του αστυνομικού μηχανισμού, έχουμε μία επίρριψη ευθυνών σε κατώτερους αξιωματικούς».

Ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη «να μην παγιδευτούμε μόνο στη μικρή εικόνα και να δούμε ευρύτερα το πολιτικό ζήτημα το οποίο είναι η γενικευμένη έλλειψη ασφάλειας.

Δίπλα στη Νέα Φιλαδέλφεια προστίθενται τα γεγονότα στα δάση, στη Νέα Αγχίαλο, στη Ρόδο. Μία γενικευμένη αίσθηση έλλειψης ασφάλειας στη ζωή όλων για την οποία, αν μη τι άλλο, υπάρχουν σοβαρές και αναντίρρητες ευθύνες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

«Δεν κάνουμε κρίση και δίκη χαρακτήρων. Ούτε χρειάζεται να γίνει επίκληση της ταλαιπωρημένης πολιτικής έννοιας της ευθιξίας.

Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης στην πολιτική γίνεται μέσα από την παραίτηση. Όλα τα άλλα είναι “κρυφτούλι” και επίρριψη ευθυνών.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι κάτι που τελεί ανεξάρτητα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη», κατέληξε, στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.