Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι χώρες της G20 που απέφυγαν να καταδικάσουν την εισβολή του Πούτιν

Οι περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας έβαλαν την υπογραφή τους σε ανακοινωθέν που καταδικάζει με σφοδρότητα τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, «υπήρχαν και άλλες απόψεις», όπως εξηγεί ο ιστότοπος «Axios» επισημαίνοντας μάλιστα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της συνόδου, δεν υπήρξε αναμνηστική φωτογραφία.

Μεγάλες χώρες όπω η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία και η Βραζιλία αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τους υπόλοιπους ηγέτες που είχαν βάλει στην απομόνωση τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο ABC, Κίνα και Ινδία έχουν σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα – που μάλιστα έγιναν στενότεροι μετά από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – και αποφεύγουν επιμελώς να ασκούν κριτική στον  Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μέλη της G20 – οι  ΗΠΑ και οι συμμάχοί τους σε Ευρώπη και Ασία, έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία , ωστόσο η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Αφρική εμφανίζονται απρόθυμες να το πράξουν. Αλλά και η Βραζιλία, παρά την επικράτηση Λούλα στις προεδρικές εκλογές προτίμησε να μην γίνει επιθετική απέναντι στο καθεστώς της Μόσχας, υιοθετώντας την πολιτική του Μπολσονάρου.

Το «μαύρο πρόβατο» της συνόδου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε από το Μπαλί τις χώρες της Δύσης ότι προσπαθούν να «πολιτικοποιήσουν» το ανακοινωθέν με την απαίτηση για  ρητή καταδίκη της Ρωσίας. Στη δήλωση που δημοσιοποιήθηκε, τα «περισσότερα μέλη καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο» που έχει προκαλέσει, ωστόσο, υπήρχαν επίσης «διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας», επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος.

«Οι διχογνωμίες στους κόλπους της G20 αναφορικά με το πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα μπορούσαν εύκολα να καταστήσουν αυτήν την σύνοδο κορυφής ως την πρώτη στην ιστορία της συνόδου που απέτυχε να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν», ανέφερε ο Τζον Κίρτον, διευθυντής της έρευνας στη G20 για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που εδρεύει στο Τορόντο.

Η αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία της G20 ακυρώθηκε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της συνόδου επειδή πολλοί ηγέτες αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν με οποιονδήποτε εκπροσωπεί τη Ρωσία, τόνισε ο ίδιος στον ιστότοπο «Axios».