Πολωνία: «Κόντρα» ανάμεσα σε Ντούντα και Τούσκ για την ένταξη της χώρας στο European Sky Shield Initiative

231

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος στην Πολωνία ήρθαν σε αντιπαράθεση σήμερα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024, για το εάν η Βαρσοβία θα έπρεπε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αεράμυνας «Sky Shield», καθώς η ήδη τεταμένη σχέση τους διαχέεται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έφερε ξανά στο προσκήνιο τα ζητήματα αεράμυνας στην Πολωνία, καθώς από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πολλοί πύραυλοι, ρωσικοί και ουκρανικοί, έχουν περάσει στον εναέριο χώρο της.

Η European Sky Shield Initiative (ESSI) είναι ένα κοινό σύστημα αεράμυνας που δημιουργήθηκε από τη Γερμανία το 2022 για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αεράμυνα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ το συνέκρινε με το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ. «Στην περίπτωση του Ισραήλ, πάνω από το 90% των πυραύλων και των drones καταρρίφθηκαν…αυτό το σύστημα λειτουργεί», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την άλλη, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, σύμμαχος της προηγούμενης εθνικιστικής κυβέρνησης, περιέγραψε το ESSI ως «γερμανικό επιχειρηματικό σχέδιο», στο οποίο η Πολωνία δεν είχε σκεφτεί να ενταχθεί καθώς ακολουθούσε τις δικές της πρωτοβουλίες μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Χτίζουμε εδώ και χρόνια ένα σύστημα αεράμυνας που βασίζεται κυρίως στο σύστημα Patriot, για την παράδοση του οποίου έχουμε υπογράψει συμβόλαια εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Ντούντα.

Αν και ο Ντούντα επιβλέπει τις ένοπλες δυνάμεις, οι αποφάσεις για αγορές όπλων λαμβάνονται από την κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο Τουσκ, και δεν μπορούν να μπλοκαριστoύν από τον πρόεδρο.

Ο Τουσκ είπε ότι οι Πολωνοί στρατηγοί και ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας Jacek Siewiera, του είπαν ότι είναι καλή ιδέα η Πολωνία να συμμετάσχει σε πολλά έργα αεράμυνας. Τόνισε ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας είναι ζωτικής σημασίας και δεν υπήρξε καμία πρόταση να αποχωρήσει η χώρα από τα προγράμματα αεράμυνας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ο Τουσκ και ο Ντούντα βρίσκονται ήδη σε διαμάχη για ζητήματα που κυμαίνονται από την άμβλωση έως τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Πηγή: Reuters