Δίκη Τραμπ – Ημέρα 2η: Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι «η δίκη είναι ντροπή… Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις»! (βίντεο)

231

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την Τρίτη την ποινική του δίκη, επικαλούμενος νέες δημοσκοπήσεις που υποστηρίζουν την παραδοχή του για τον πολιτικό χαρακτήρα της υπόθεσης.

Μόνο περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Τραμπ έκανε κάτι παράνομο όσον αφορά την υπόθεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του AP-NORC Center for Public Affairs Research που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Ο Δημοκρατικός εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ απήγγειλε στον Τραμπ κατηγορίες για 34 κακουργήματα, κατηγορώντας τον για παραποίηση εγγράφων προκειμένου να αποκρύψει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο. Η δίκη είναι η πρώτη ποινική δίκη ενός προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης εάν καταδικαστεί.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Χουάν Μέρτσαν θα τον εμποδίσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία, να εμφανιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και να γιορτάσει στην αποφοίτηση του γιου του.

“Έχουμε έναν δικαστή που μισεί τον Τραμπ”, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Τρίτη. “Έχουμε έναν δικαστή που δεν θα έπρεπε να ασχολείται με αυτή την υπόθεση. Είναι τελείως διχασμένος. Αλλά αυτή είναι μια δίκη που δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει ή θα έπρεπε να έχει απορριφθεί εδώ και πολύ καιρό”.

Ο Τραμπ ανανέωσε το επιχείρημά του ότι η υπόθεση εναντίον του αποτελεί μέρος μιας πολιτικής δίωξης.

“Πρόκειται για μια δίκη που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε γίνει. Είναι μια δίκη που εξετάζεται, εξετάζεται σε όλο τον κόσμο που την εξετάζουν και την αναλύουν. Κάθε νομικός ειδήμων, κάθε νομικός μελετητής, είπε ότι αυτή η δίκη είναι ντροπή”, δήλωσε ο Τραμπ. “Αν κοιτάξετε τον Τζόναθαν Τέρλεϊ, τον Άντι ΜακΚάρθι – όλοι σπουδαίοι νομικοί επιστήμονες. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορέσαμε να βρούμε που να λέει ότι θα έπρεπε να γίνει δίκη”.

Ο Τραμπ εξέτασε επίσης τα νομικά επιχειρήματα κατά της υπόθεσης.

“Πλήρωνα δικηγόρο και λογαριασμό νομικών εξόδων, σημειώνοντας το ως νομικά έξοδα. Αυτό ακριβώς ήταν, και μου απαγγέλθηκαν κατηγορίες γι’ αυτό;”. διερωτήθηκε ο Τραμπ. “Ελέγξτε το. Νομικά έξοδα, νομικά έξοδα, έτσι πρέπει να τα αποκαλείτε”.

Στη συνέχεια ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τον Μπάιντεν και συνέδεσε τις δικές του νομικές προκλήσεις με τον Λευκό Οίκο.

“Όλα αυτά προέρχονται από τον Λευκό Οίκο επειδή ο τύπος δεν μπορεί να βάλει δύο προτάσεις μαζί”, είπε ο Τραμπ. “Δεν μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία – το χρησιμοποιεί αυτό για να προσπαθήσει να κερδίσει τις εκλογές. Και δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο… Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για μια εικονική δίκη”.

“Θα έπρεπε να είμαι αυτή τη στιγμή στην Πενσιλβανία και σε πολλές άλλες πολιτείες, στη Βόρεια Καρολίνα, στη Τζόρτζια, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία”, πρόσθεσε ο Τραμπ.