Πορτογαλία: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων

238

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων της Λισαβόνας, που ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς τα συνηθισμένα πλήθη τουριστών του καλοκαιριού, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το νέο μέτρο που εφαρμόστηκε από το Σάββατο και καθιστά υποχρεωτική την επίδειξη αρνητικού τεστ για κοροναϊό ή πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πελάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Από το Σάββατο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επέβαλε ένα νέο μέτρο που προβλέπει ότι όσοι θέλουν να γευματίσουν ή να δειπνήσουν στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων σε 60 κοινότητες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κοροναϊού θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα αρνητικό τεστ ή αποδεικτικό νόσησης σε μια προσπάθεια συγκράτησης μιας ανησυχητικής αύξησης ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πελάτες εστιατορίων θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ.

Η χώρα αυτή των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε το Σάββατο 3.162 νέα ημερήσια κρούσματα και έξι θανάτους–μια εικόνα που είχε καταγραφεί για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο όταν η Πορτογαλία βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρού λοκντάουν.

Με βάση τα ισχύοντα μέτρα τα εστιατόρια σε περιοχές υψηλού κινδύνου υποχρεούνται να κλείνουν στις 10.30 μμ και να περιορίσουν τον αριθμό σε έξι άτομα ανά τραπέζι στους εξωτερικούς χώρους και τέσσερα στους εσωτερικούς.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, η κυβέρνηση επέβαλε πριν από δύο εβδομάδες ότι τα εστιατόρια θα κλείνουν μετά το γεύμα τα σαββατοκύριακα αλλά από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε να ισχύει και η υποχρεωτική επίδειξη του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ ή του αρνητικού τεστ. Τα μέτρα αναθεωρούνται κάθε Πέμπτη.