Καναδάς: Ο πρωτοφανής καύσωνας σκότωσε 1 δισ. θαλάσσια πλάσματα

251

Ο πρωτοφανής καύσωνας που έπληξε τον Καναδά στα τέλη Ιουνίου προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Προκάλεσε ωστόσο και ανυπολόγιστη ζημιά στο δασικό και θαλάσσιο οικοσύστημα της χώρας καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.

Ένα δισεκατομμύριο θαλάσσια πλάσματα πλέουν νεκρά. Η αποτρόπαια αυτή εικόνα καταγράφεται σε παραλία του Βανκούβερ όταν ο υδράργυρος άγγιξε θερμοκρασίες ρεκόρ που έφτασαν τους 50 βαθμούς κελσίου… μύδια…αστερίες και πολλά άλλα είδη ακόμη στην κυριολεξία ψήθηκαν…

«Ο καύσωνας βασικά μαγείρεψε τα στρείδια, τα μύδια, τα μαλάκια. Τα περισσότερα μύδια εδώ έχουν εξαφανιστεί. Τα οστρακοειδή που καλλιεργώ εγώ, είναι όλα νεκρά.»

Η έντονη δυσοσμία ήταν αυτή που αποκάλυψε την όχθη γεμάτη με τα νεκρά θαλάσσια πλάσματα, αρκετές μέρες αργότερα από τον πρωτοφανή καύσωνα που έπληξε τον Καναδά. Τα συγκεκριμένα είδη αντέχουν να ζουν στους 40 βαθμούς κελσίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

«Πραγματικά αυτό μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και βλέπουμε ήδη τις συνέπειές της.»

Σύμφωνα με ερευνητές, ο θάνατος των θαλάσσιων αυτών ειδών θα έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα του νερού στον Καναδά μελλοντικά, καθώς τα περισσότερα φιλτράρουν τους ρυπογόνους παράγοντες.