Πρόεδρος Κολομβίας: Η Βενεζουέλα «επιδιώκει να αγοράσει πυραύλους» από το Ιράν

388

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνηση του ομολόγου του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιδιώκει να αγοράσει πυραύλους από το Ιράν και εφοδιάζει με οπλισμό που παράγεται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία οργανώσεις που δρουν στο έδαφος της χώρας του.

Η Μπογοτά δεν αναγνωρίζει τον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο ως τον νόμιμο αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας· ο Ντούκε, πολιτικός ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη σκληρή δεξιά της Κολομβίας, τον αποκαλεί πάγια δικτάτορα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας είναι ανάμεσα στις πενήντα και πλέον οι οποίες έχουν ανακοινώσει πως θεωρούν τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον Χουάν Γκουαϊδό, νόμιμο πρόεδρο.

«Υπάρχουν πληροφορίες από διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών που συνεργάζονται μαζί μας οι οποίες υποδεικνύουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο για την αγορά πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν», ανέφερε ο Ντούκε.

«Οι πληροφορίες λένε ότι (οι πύραυλοι) δεν έχουν φθάσει ακόμη, αλλά υπάρχουν επαφές», με «εντολή από τον (υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας στρατηγό Βλαντίμιρ) Παντρίνο», πρόσθεσε ο Ντούκε.

Ο Ντούκε εξάλλου επανέλαβε την κατηγορία που εξακοντίζει συχνά εναντίον του Μαδούρο, ότι δηλαδή προστατεύει και υποστηρίζει μέλη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα, όπως και την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Στην περιοχή της πορώδους μεθορίου των δύο χωρών, συνολικού μήκους 2.219 χιλιομέτρων, δρουν διάφορες ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες — σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας — αντλούν χρηματοδότηση κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα, ειδικά χρυσού.

Το υπουργείο Πληροφοριών και Ενημέρωσης της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντούκε.