Qatargate: Νέες αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι δημοσιεύει το Mediapart

2364

Με τον τίτλο «Έχω πολλά χρήματα, αλλά δεν ξέρω τι να τα κάνω: ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε με μετρητά στην καρδιά του Qatargate» και με υπογραφή Yann Philippin, το διαδικτυακό μέσο Mediapart  επανέρχεται, στη συνδρομητική του έκδοση, με «νέες αποκαλύψεις» σχετικά με την υπόθεση σε συνεργασία -όπως αναφέρει- με το δημοσιογραφικό δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC), στη βάση «εμπιστευτικών εγγράφων», στα οποία είχε πρόσβαση η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στην αγορά διαμερίσματος, το οποίο κατέχουν εξ ημισείας η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, με συμβόλαιο αγοράς έναντι 650.000 ευρώ που υπογράφηκε στις 13 Οκτωβρίου 2022, ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του σκανδάλου Qatargate και τις σε βάρος τους κατηγορίες για «διαφθορά», «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση».

Όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ, οι Βέλγοι αστυνομικοί από το Κεντρικό Γραφείο για την Καταστολή της Διαφθοράς υποπτεύονται σήμερα ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε εκμεταλλευτεί την αγορά του διώροφου διαμερίσματος για να ξεπλύνει μέρος των μετρητών που έλαβε από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα επιχειρήσεις επιρροής και διαφθοράς εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Το δημοσίευμα εξιστορεί τη διαδικασία αγοραπωλησίας και καταλήγοντας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της δεν έχουν ανακριθεί ακόμη για αυτή την ενέργεια από αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου για την Καταστολή της Διαφθοράς . «Δεν υποβλήθηκα σε ακρόαση για αυτό το θέμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω», μας απάντησε η Εύα Καϊλή. Σε ερώτηση του EIC, ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζόρτζι δεν απάντησε. Ερωτηθείσα πολλές φορές από το EIC, η κυρία που πούλησε το εν λόγω διαμέρισμα αρνήθηκε να απαντήσει.

Υπό τον τίτλο “«Qatargate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η ύποπτη επιχειρηματική δραστηριότητα του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι” ο ίδιος δημοσιογράφος υπογράφει δεύτερο ρεπορτάζ -με βάση έγγραφα που βρήκαν οι βελγικές αρχές στον κατασχεμένο Η/Υ του Τζόρτζι- σύμφωνα με τα οποία, εκτός από το έργο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δραστηριότητες επιρροής στις Βρυξέλλες, το ζευγάρι δραστηριοποιήθηκε και επιχειρηματικά. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μπήκε πράγματι στο διεθνές εμπόριο, σε σχέση με χώρες που ήταν επίσης πελάτες του από την άποψη του κρυφού lobbying. Και με την ενεργό βοήθεια της Εύας Καϊλή, κάτι που είναι τουλάχιστον προβληματικό από την πλευρά μιας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ιδιότητα που της αφαιρέθηκε μετά τη σε βάρος της απαγγελία κατηγοριών.

Όπως, μεταξύ άλλων αναφέρεται, ο Τζόρτζι ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2020, κατά τη διάρκεια της «απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας στην Ελλάδα» με τη σύντροφό του Εύα Καϊλή. Και φαίνεται ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρύψει τις νέες του δραστηριότητες. Δημιούργησε, για την επιχείρησή του, μια συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,η οποία φαίνεται ότι είχε σκοπό να διατηρήσει σύγχυση με τα καθήκοντά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρησιμοποίησε επίσης το όνομα του πατέρα του, σφετεριζόμενος την ταυτότητα και την υπογραφή του.

Οι βοηθοί του κοινοβουλίου πρέπει να ζητούν εξουσιοδότηση για την εκτέλεση άλλων δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να μας πει εάν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι το είχε κάνει. Ερωτηθέντες από το EIC, ο κοινοβουλευτικός βοηθός και η Εύα Καϊλή δεν απάντησαν. Στο σημείωμά του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι καμία από τις επιχειρηματικές του προσπάθειες δεν τελεσφόρησε.