Σάνα Μάριν: Προς το συμφέρον όλων η ταυτόχρονη ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

245
ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο NATO ταυτοχρόνως με την Σουηδία, παρά τον αποκλεισμό από την Τουρκία της σουηδικής υποψηφιότητας, δήλωσε σήμερα η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η Φινλανδία έχει καταστήσει σαφή αυτήν της την επιθυμία στην Τουρκία και την Ουγγαρία, σημείωσε απευθυνόμενη στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενη στα δύο κράτη μέλη του NATO που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την προσχώρηση των δύο χωρών στον οργανισμό.

“Στείλαμε πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στην Ουγγαρία, η οποία επίσης δεν έχει ακόμη επικυρώσει (το αίτημά μας), ότι θέλουμε να ενταχθούμε στο NATO μαζί και αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου”, σημείωσε η Μάριν.

“Θέλουμε να ενταχθούμε στο NATO μαζί με τη Σουηδία, ταυτοχρόνως, κι αυτό όχι μόνον επειδή είμαστε καλοί γείτονες και εταίροι, αλλά επίσης για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, τον σχεδιασμό της ασφάλειας του NATO σε όλον τον Βορρά”, τόνισε η Φινλανδή πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια «πράξη ειρήνης» για εμάς, πρόσθεσε η Φινλανδή πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η Δύση έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο δυναμικά το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας. «Αν είχαμε αντιδράσει όλοι τότε, ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει. Το πιο σημαντικό μάθημα είναι τελικά να μην είμαστε αφελείς» δήλωσε και προανήγγειλε αύξηση των αμυντικών δαπανών της Φινλανδίας, η οποία ήδη καλύπτει τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% του ΑΕΠ.

Η Σάνα Μαρίν ρωτήθηκε ακόμη για την εμπειρία της, όταν χρειάστηκε να απολογηθεί για βίντεο από ιδιωτικές στιγμές της. «Απολογήθηκα επειδή χόρευα, αλλά έκτοτε έχω χορέψει και πάλι», απάντησε και η δήλωσή της έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO χωρίς να κάνει το ίδιο γι’αυτήν της Σουηδίας, ενώ οι δύο χώρες έχουν καταθέσει μαζί αίτημα.