«Σπαρτιάτες»: Στο Εκλογοδικείο οι ενστάσεις κατά του κόμματος

184

Στο Εκλογοδιεκίο συζητήθηκαν οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί κατά του κόμματος των Σπαρτιατών και αφορούν είτε την εκλογή μεμονωμένων βουλευτών είτε τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. 

Η πρώτη ένσταση που συζητήθηκε είναι του εκλογέα Κωνσταντίνου Παπαστεργίου  ο οποίος στρέφεται κατά  των βουλευτών των Σπαρτιατών  Βασίλη Στίγκα (Β3 Νότιου τομέα Αττικής) και Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη, όπως  και κατά της αναπληρωματικής βουλευτού  Β΄ Θεσσαλονίκης Ακριβής Πετροπούλου. Σύμφωνα με την ένσταση υπήρξε νόθεύση της λαϊκής βούλησης, λόγω της στήριξης του κόμματος από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στη συνεδρίαση παρενέβη ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχε επαφές με τον Ηλία Κασιδιάρη και δεν θα μπορούσε να είναι αχυράνθρωπος κανενός, καθώς και ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με παρακρατική οργάνωση, αλλά ούτε ποτέ έχει συμπράξει με τον Γιάννη Λαγό. Παραδέχτηκε ωστόσο πως στήριξε την υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων.

Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το κόμμα Σπαρτιάτες δεν έχει κρυφή ηγεσία όπως θέλούν να υποστηρίζουν και ότι νομιμότητα συμμετοχής τους στις εκλογές κρίθηκε οριστικά από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη ένσταση είναι κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών, στρέφονται ο Δημήτρης Παράβολος και η Φιλάνθη Αυραμέα. Εισηγήτρια στην υπόθεση ήταν η αρεοπαγίτης Ελένη Θεοδωρακοπούλου.

Ο δικηγόρος του κ. Ζερβέα ζήτησε από το Εκλογοδικείο να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τους «Σπαρτιάτες» η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Το λόγιο έλαβε ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος που εκπροσωπεί νομικά έναν εκ των ενισταμένων, ο οποίος υποστήριξε πως οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν λόγω εξαπάτησης του εκλογικού σώματος και πως οι έδρες πρέπει να πάνε στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.