Τσεχία: Το κοινοβούλιο απέρριψε τον γάμο και την τεκνοθεσία ομοφυλοφίλων ζευγαριών

783

Στις 28 Φεβρουαρίου, η Κάτω Βουλή της Τσεχίας απέρριψε την πιθανότητα να μπορούν να παντρευτούν όσοι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και να υοθετούν από κοινού παιδιά.

Σύμφωνα με το συμβιβαστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη, οι καταχωρημένες συντροφικές σχέσεις θα μετονομαστούν σε «συντροφικές σχέσεις» και τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παντρεμένα ζευγάρια εκτός από την υιοθεσία. Η κοινή υιοθεσία θα είναι δυνατή — αλλά μόνο εάν ένας από τους συντρόφους είναι βιολογικός γονέας αυτού του παιδιού.

Επί του παρόντος, ο νόμος δεν επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν από κοινού ένα παιδί, να έχουν μαζί περιουσία ή ακόμη και να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας.

Το συμβιβαστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 118 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 23 αποχές. Μια πρόταση που θα επέτρεπε πλήρη δικαιώματα κοινής υιοθεσίας έλαβε 66 ψήφους υπέρ έναντι 54 κατά και 64 αποχές, αλλά απέτυχε επειδή απαιτούσε την πλειοψηφία των παρόντων νομοθετών ή 93 ψήφους για να περάσει.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το 2006 έναν νόμο που επιτρέπει στους ομόφυλους συντρόφους να συζούν νόμιμα στο πλαίσιο ενός συμφώνου συμβίωσης και να έχουν δικαιώματα κληρονομιάς και υγειονομικής περίθαλψης παρόμοια με αυτά που απολαμβάνουν τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια.

Η νομοθεσία δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τη Γερουσία και τον Πρόεδρο Πετρ Πάβελ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι και είχε εκφραστεί ανοιχτά υπερ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.