Στη διεθνή αγορά όπλων μας βάζουν οι Γάλλοι! Η MBDA και η ελληνική Altus ενσωματώνουν τον πύραυλο Akeron στο ελληνικό UAV Atlas 8

199

Δύο προγράμματα υπεγράφησαν ήδη, ένα που αφορά την ενσωμάτωση του γαλλικού αντιαρματικού πυραύλου σε τεθωρακισμένα με την ελληνική εταιρεία Miltech και ένα που αφορά την ενσωμάτωσή του σε ελληνικό UAV με την εταιρεία Altus.

Η αμυντική εταιρεία MBDA σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες θα εργαστούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων με βάση τον γαλλικής παραγωγής πύραυλο Akeron, αναφέρουν ξένα μέσα.

Ελληνική Συμμετοχή σε Προγράμματα Akeron

Πιο συγκεκριμένα, η ξένη αμυντική σελίδα TheDefensePost ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο της πως η γαλλική εταιρεία όπλων ονόματι MBDA έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Miltech και Altus από την Ελλάδα για να συνεργαστούν σε προγράμματα ανάπτυξης συστημάτων για τον αντιαρματικό πύραυλο Akeron MP της γαλλικής εταιρείας.

Η πρώτη συνεργασία που συμφωνήθηκε στοχεύει στην δημιουργία ενός κιτ εκτόξευσης πυραυλικού συστήματος με την ελληνική εταιρεία Miltech, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην διεθνή αγορά ως ένα οπλικό σύστημα που θα ενσωματώνεται σε ελαφριούς αυτόματους πυργίσκους, εξοπλισμένους με όπλα μικρού διαμετρήματος.

Η δεύτερη συνεργασία αφορά την ανάπτυξη τακτικών drones (μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, γνωστά ως UAV), εξοπλισμένων με πυραύλους τύπου Akeron MP της MBDA. Η ελληνική εταιρεία Altus θα συνεργαστεί με τους Γάλλους στην ενσωμάτωση του πυραύλου αυτού σε drones, συμπεριλαμβανομένου του drone ονόματι Atlas 8 Heavy Lifter που έχει αναπτύξει η ίδια η ελληνική εταιρεία.

Οι δύο αυτές συμφωνίες υπογράφηκαν υπό την αιγίδα του προγράμματος MBDA’s R&D Booster της γαλλικής εταιρείας. Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Παρισιού και Αθήνας το 2021 με σκοπό να σημειωθεί αύξηση στις συνεργασίες μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που θα δώσει στις ελληνικές εταιρείες χρήσιμα εφόδια για την μετέπειτα πορεία τους στην ελληνική, στην ευρωπαϊκή αλλά και στην διεθνή αγορά αμυντικού εξοπλισμού. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη πως ο πύραυλος Akeron είναι πολλά υποσχόμενος.

Ποιος Είναι ο Πύραυλος Akeron;

Ο πύραυλος Akeron MP, παλαιότερα γνωστός ως MMP, είναι ένας γαλλικός αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος πέμπτης γενιάς που συνδέεται σε στρατιωτικά δίκτυα. Προσφέρει διάφορες διαθέσιμες λειτουργίες χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της πολύ διάσημης λειτουργίας fire-and-forget (χτύπα και ξέχνα).

Ο fire-and-forget (εκτόξευσε/χτύπα και ξέχνα) είναι ένας τύπος πυραυλικής πλοήγησης, ο οποίος δεν απαιτεί επιπλέον εξωτερική παρέμβαση μετά την εκτόξευση του όπλου (όπως φωτισμό του στόχου ή καλώδια) και μπορεί να χτυπήσει τον στόχο χωρίς να βρίσκεται ο χειριστής εντός του οπτικού του πεδίου.

Το εν λόγω αντιαρματικό οπλικό σύστημα αναπτύχθηκε και παράγεται από την MBDA France. Σχεδιάστηκε το 2010 με 2014 και τέθηκε σε επίσημη επιχειρησιακή λειτουργία το 2018 στον γαλλικό στρατό. Καταλαβαίνετε έτσι πως πρόκειται για ένα νέο και υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τους πυραύλους MILAN και τους αμερικανικούς FGM-148 Javelin στον στρατό του Παρισιού. Το επιχειρησιακό βεληνεκές του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα.

Πηγή: Pentapostagma.gr