Με smartphone και Gov.gr Wallet η είσοδος στα γήπεδα – Αντί να μείνουν εκτός γηπέδων οι αλήτες, θα μείνουν οι γέροι και οι τεχνολογικά αναλφάβητοι

221

Ο ελιτισμός του πρωθυπουργού φαίνεται ότι έχει εμποτιστεί και στους συνεργάτες υπουργούς του, καθώς ένα από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μοιάζει να επηρεάζει μία αρκετά μεγάλη μερίδα του φίλαθλου κοινού, η οποία ωστόσο, ελάχιστη συμμετοχή στο πρόβλημα της βίας έχει.

Κάπου σ’ αυτή τη χώρα, πέραν των προβλημάτων με την οπαδική βία, έχει χαθεί ούτως ή άλλως η μπάλα. Η εξαγγελία της κυβερνήσεως για τα μέτρα εναντίον της οπαδικής βίας, που περιλαμβάνει την ταυτοποίηση μέσω «έξυπνων κινητών», καταδεικνύει την πλήρη άρνηση της κυβερνήσεως να εναρμονιστεί με την κοινωνία και να δει την πραγματική εικόνα.

Όσοι επισκέπτονται τους αγωνιστικούς χώρους για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η πλειονότητα τον προσερχομένων φιλάθλων είναι άνδρες και ότι μεγάλη μερίδα εξ’ αυτών είναι ηλικιωμένοι. Συνταξιούχοι, που προσπαθούν να απολαύσουν ένα κυριακάτικο απόγευμα στο γήπεδο, παρακολουθώντας την αγαπημένη τους ομάδα. Μία μεγάλη μερίδα εξ’ αυτών πάλι, είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι και είτε δε φέρουν «έξυπνα κινητά» είτε, αν τα διαθέτουν, χρησιμοποιούν μόνον τις βασικές τους λειτουργίες.

Από τις 9 Απριλίου όμως, το κινητό θα είναι το απαραίτητο εργαλείο για κάθε φίλαθλο που θέλει να δει την αγαπημένη του ομάδα, καθώς ναι μεν θα αγοράζει το εισιτήριο του όπως το έκανε μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να το «ανεβάζει και στο gov.wallet» και ουσιαστικά θα χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να μπορέσει να μπει στο γήπεδο.

Άρα, αν είσαι ηλικιωμένος ή ανήκεις στη μερίδα των τεχνολογικά αναλφαβήτων ή – και δεν είναι λίγοι αυτοί – των τεχνολογικά αδιάφορων, θα εξαιρεθείς από τους αγωνιστικούς χώρους, όπως έχεις εξαιρεθεί ουσιαστικά και από το τραπεζικό σύστημα και από πολλές άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητος, που προϋποθέτουν γνώση χρήσης και διάθεση τεχνολογικά προηγμένων συσκευών. Οι γνωστοί – άγνωστοι αλήτες όμως, θα είναι μέσα και πάλι.

Τέλος πάντων…

Την διαδικασία εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου η οποία έχει ως εξής:

Συνδεόμαστε στο wallet μέσω taxis

Δείτε πώς λειτουργεί η εφαρμογή για τα εισιτήρια στα γήπεδα (1)

Επιλέγουμε το εισιτήριο και έτσι μπαίνει το εισιτήριο στο wallet
Βλέπουμε το εισιτήριο, τον κάτοχο του εισιτηρίου και τον κωδικό του εισιτηρίου

Για τα παιδιά:
Για τα παιδιά άνω των 15 ετών υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής
Τα παιδιά κάτω των 15 ετών δίνεται η ρποι την επιλογή το wallet και εκεί επιλέγουμε ποιος συνοδεύει το παιδί, έτσι μπαίνει κανονικά το εισιτήριο στο wallet
Αναλυτικά οι οδηγίες από τον Υπουργό:

Πρώτη περίπτωση για Έλληνα πολίτη

Ας δούμε τη διαδικασία για Έλληνα πολίτη που έχει ήδη Gov.gr Wallet.
Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων.
Πατάμε το κουμπί της προσθήκης επάνω πάνω δεξιά για να εισάγουμε το νέο εισιτήριο.
Έστω ότι αυτό είναι για εμάς.
Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που έχουμε ήδη αγοράσει ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου.
Και το εισιτήριό μας τόσο απλά περνάει στο ψηφιακό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr wallet.
Όταν πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε το QR Code, το Βarcode.
Η είσοδος στα γήπεδα σήμερα στηρίζεται σε Βarcode και Qr code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, ο οποίος είναι ένας ακόμα πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα.

Δείτε πώς λειτουργεί η εφαρμογή για τα εισιτήρια στα γήπεδα (2)

Δεύτερη περίπτωση για ανήλικο τέκνο

Πάμε να κάνουμε το ίδιο και για το ανήλικο, κάτω από 15 ετών παιδί μας
Ίδια διαδικασία είναι αντίστοιχη. Tα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕπ κανονικά. Για τα παιδιά κάτω των 15 ετών με την είσοδό μας, εμφανίζει τα τέκνα μας.

Επιλέγουμε ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο, μπορεί να είναι και ένα τρίτο άτομο, με την εισαγωγή του ΑΦΜ λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής και με τη συναίνεσή του, το εισιτήριο εισάγεται στο Gov.gr Wallet.

Τρίτη περίπτωση μη Έλληνας πολίτης

Κάτι που έχει ενδιαφέρον να δούμε, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν με την ειδική διαδικασία που θα δείξω και στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου.

Συνδεόμαστε ως μη Έλληνες πολίτες. Και πλέον επιλέγουμε να το κάνουμε μέσω του διαβατηρίου μας. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό, τον φωτογραφίζουμε και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει πως είναι έγκυρο διαβατήριο.

Βλέπετε πως η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά και συγχρόνως πρωτοποριακή, ειδικά στο σκέλος ταυτοποίησης για τους μη Έλληνες πολίτες μέσω του διαβατηρίου. Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Δείτε πώς λειτουργεί η εφαρμογή για τα εισιτήρια στα γήπεδα (3)

Είναι 100% ασφαλής; Προφανώς κάποιος μπορεί να δώσει το κινητό του σε τρίτο άτομο για να εισέλθει στο γήπεδο. Θα μπει. Όμως πάνω από τα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες, άρα σε περίπτωση ελέγχου, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί και θα υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις.
Η διαδικασία με το NFC είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς δεν αντιγράφεται.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δημιουργούμε μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δε θα δικαιούνται να εισέλθουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον «πετάει» έξω.

Μία εύλογη ερώτηση, για να προλάβω σχετικά ερωτήματα:

Τι γίνεται με τα διαρκείας;
Το συζητάμε με τις Super League. Είναι κάτι που θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε στις συζητήσεις μας. Τα διαρκείας μπορούν άμεσα να εισαχθούν στο Gov.gr Wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Μεταβιβάζονται τα διαρκείας; Και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Εμείς, σε τεχνολογικό επίπεδο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

Οι δηλώσεις του Παπαστεργίου για το ηλεκτρονικό εισιτήριο:

«Στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι γιατί αποτελούμε και εμείς κομμάτι αυτής της πολύ μεγάλης αλλαγής που συντελείται στο χώρο του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου. Οφείλουμε να παλέψουμε όλοι μαζί το φαινόμενο της βίας όπως αυτή εκφράζεται πέριξ ή και μέσα από τα γήπεδα και οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές ώστε να μπορούν οι οικογένειες να πηγαίνουν στα γήπεδα χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί κάτι.

Το τρίπτυχο είναι νομοθέτηση-κάμερες-ταυτοπροσωπία, τα δύο πρώτα αναλύθηκαν, πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με το τρίτο, το θέμα της ταυτοπροσωπίας.

Μέχρι σήμερα ηλεκτρονικό εισιτήριο υπήρχε, οπότε κάποιος θα πει “τι καινούριο κομίζετε”; Και παλιά είχαμε όμως ξέρετε πως έλεγχος ταυτοπροσωπίας δεν γινόταν πραγματικά. Και δεν μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο, να είναι η αστυνομία στις θύρες όλων των γηπέδων κάθε Κυριακή γιατί αυτό θέλει εκατοντάδες αστυνομικούς. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να κάνει αυτή τη δουλειά.

Η λύση λοιπόν έρχεται από την τεχνολογία και η λύση έχει να κάνει με το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο. Η διαδικασία που επιλέξαμε είναι πολύ απλή και θα την αναλύσουμε αμέσως τώρα.

Η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται με τον κλασικό τρόπο, όπως αγοράζαμε εισιτήρια από πλατφόρμες ιδιωτικές ή τις πλατφόρμες των ομάδων. Ούτως η άλλως το εξαγώγιμο προϊόν της αγοράς εισιτηρίου ήταν ένα QR code, ένα barcode και ένας αριθμός εισιτηρίου.

Από εκεί και πέρα ερχόμαστε με αυτό τον αριθμό να χρησιμοποιήσουμε το gov wallet, μία εφαρμογή που έχει αγκαλιαστεί ήδη από εκατομμύρια Έλληνες προκειμένου να μπορέσουμε να εισάγουμε το εισιτήριο εκεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το wallet είναι να έχουμε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας. Η διαδικασία είναι απλή για αυτό και 4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ήδη εγγραφεί.

Μπορούμε και σήμερα να μπούμε και να εγγραφούμε. Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής για τους Έλληνες και τους μη Έλληνες πολίτες. Ο πρώτος και πλέον διαδεδομένος τρόπος εγγραφής είναι να συνδεθούμε όπως συνδεόμαστε στο wallet με κωδικούς taxisnet.

Έχουμε αγοράσει το εισιτήριο και πηγαίνουμε να το περάσουμε στο wallet. Επιλέγουμε “προσθήκη του εισιτηρίου”, το βάζουμε για εμάς, σκανάρουμε από την οθόνη ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου και πλέον το εισιτήριο, τόσο απλά έχει μπει στο wallet.

Όταν έρθει η ώρα να πάμε στο γήπεδο, ανοίγουμε το QR code, βλέπουμε το barcode. Σήμερα τα τουρνικέ των γηπέδων δουλεύουν με QR Code και Barcode, ελπίζουμε μέχρι τον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και για το NFC που είναι ένας ακόμη πιο ασφαλής τρόπος εισαγωγής.

Αν θέλουμε να αγοράσουμε εισιτήριο για το παιδί, να πούμε καταρχήν ότι τα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν κανονικά στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας και ακολουθούν τη διαδικασία που περιγράψαμε, για τα παιδιά κάτω των 15 ετών επιλέγουμε ποιος θα συνοδεύσει το παιδί. Στο γήπεδο κάνει αναγνώριση προσώπου το wallet και πλέον αφού μας αναγνωρίσει ότι είμαστε εμείς, βγάζει το εισιτήριο όπως και πριν λέγαμε.

Σε περιπτώσεις μη Ελλήνων πολιτών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας, μπορούμε να μπούμε στην εφαρμογή και να κλείσουμε το εισιτήριο μέσω του διαβατηρίου του. Αυτή είναι η διαδικασία και είναι πολύ απλή, με πολύ ενδιαφέρουσα την δυνατότητα που δίνουμε στους μη Έλληνες πολίτες με το διαβατήριό τους.

Επίσης, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που μου θύμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου να πω, είναι η black list. Δημιουργούμε μία μαύρη λίστα στην οποία θα μπαίνουν τα ΑΦΜ και ο προσωπικός αριθμός, όταν με το καλό έρθει, των ατόμων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα.

Αν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος πάει να εισάγει εισιτήριο τότε αμέσως το σύστημα θα τον πετάξει έξω επειδή δεν θα δικαιούται να μπει. Και ένα τελευταίο ερώτημα που αφορά τα διαρκείας, αυτό είναι κάτι που συζητάμε με την Super League.

Τεχνικά μπορούμε προφανώς βάλουμε τα διαρκείας και να τα μεταβιβάζουμε τα διαρκείας τρίτο πρόσωπο αν αυτό συμφωνηθεί. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κλείσουμε τις ημέρες αυτές, στις τελευταίες συζητήσεις που έχουμε».

Πηγή: Pentapostagma.gr