Συζήτηση για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ διοργανώνουν Ducacis Center και ΕΛΙΑΜΕΠ

283

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τράπεζας γύρω από το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ διοργανώνει την Τετάρτη 14 Μαρτίου το Dukakis Center του American College of Thessaloniki (ACT) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Λίγους μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές (Midterms), στο πλαίσιο των οποίων οι αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν για την επανεκλογή του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, των 33 εδρών της Γερουσίας, αλλά και πολλών άλλων εκπροσώπων του κράτους, η εκδήλωση αναμένεται να προσφέρει ένα σημαντικό βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. 

Η συζήτηση με θέμα “The Future of Voting in America“, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (18:30), έρχεται σε μία περίοδο που στην Αμερική έχει ανοίξει μία ευρεία συζήτηση σχετικά με το εάν οι εκλογικές διαδικασίες χρήζουν ανανέωσης, τον ρόλο της τεχνολογίας σε αυτές, αλλά κια την ανάγκη θωράκισής τους απέναντι σε παρεμβάσεις και κακόβουλες ενέργειες από τρίτους εξωτερικούς παράγοντες.

Δύο χρόνια λοιπόν μετά την πρώτη επιτυχημένη συζήτηση “Voting in America”, που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, το Dukakis Center συνεχίζει τώρα τον διάλογο με μία εκδήλωση στην Αθήνα, το “παρών” στην οποία αναμένεται να δώσουν διακεκριμένοι τρεις ομιλητές: ο Michael Ertel, Εκλογικός Αντιπρόσωπος στην Φλόριντα των ΗΠΑ, ο Charles Stewart III, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Massachusetts Institute of Technology (MIT), καθώς και ο Αριστείδης Ν. Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Την συζήτηση, δε, θα συντονίσει ο Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών ανέρχονται σε 500.000 (από τον δημοτικό υπάλληλο που μαζεύει τα αδέσποτα ζώα στο Βερμόντ μέχρι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ), γεγονός που κατατάσσει τους Αμερικανούς πολίτες πρώτους σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα.