Η νέα ενεργειακή βιομηχανία αντιμετωπίζει μειωμένη παραγωγική ικανότητα και όχι πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα

270

Στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τον παγκόσμιο τομέα της νέας ενέργειας, οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» στην Κίνα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα πραγματικότητα της σημαντικής ελλιπούς παραγωγικής ικανότητας στον κλάδο.

Με την αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις καθαρής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το παγκόσμιο τοπίο υποδηλώνει μια πιεστική ανάγκη για διευρυμένες παραγωγικές δυνατότητες και όχι υπέρβαση.

Ο χαρακτηρισμός της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας φαίνεται περίεργος όταν οι άνθρωποι εξετάζουν τον καινοτόμο και τεχνολογικό χαρακτήρα της νέας βιομηχανίας ενέργειας, η οποία ενσωματώνει την αυξανόμενη τάση της ενεργειακής μετάβασης. Αυτός ο τομέας παραμένει στα εκκολαπτόμενα στάδια ταχείας ανάπτυξης, με τη ζήτηση για νέα ενεργειακά προϊόντα να ξεπερνά την τρέχουσα παγκόσμια ικανότητα.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η ζήτηση για νέα ενεργειακά οχήματα αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη, φτάνοντας τα 45 εκατομμύρια έως το 2030, 4,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του 2022. Παρόμοια εκθετική αύξηση αναμένεται στην παγκόσμια ζήτηση για νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Σε ευθυγράμμιση με αυτές τις προβλέψεις, η συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά την 28η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη τριπλασιασμού της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Ιδιαίτερη προσοχή είναι η δήλωση Sunnylands για την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπου η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβεβαιώσει τη δέσμευσή τους για συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τριπλασιασμό της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030.

Παρά τους ισχυρισμούς περί πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, εξακολουθεί να υπάρχει σταθερή παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά νέα ενεργειακά προϊόντα όπως οχήματα και μπαταρίες, όπως αποδεικνύεται από πολλές χώρες που αναζητούν επενδύσεις από κινεζικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, η σημαντική πολιτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως μέσω πρωτοβουλιών όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, τονίζει περαιτέρω αυτή τη διαφορά.

Η κλιμακούμενη ζήτηση για νέα ενέργεια παγκοσμίως απαιτεί συνεχείς προσπάθειες για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, με την ισχυρή ανάπτυξη της νέας ενεργειακής βιομηχανίας από την Κίνα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Η ταχεία πρόοδος της Κίνας στη νέα ενεργειακή τεχνολογία, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή της στην ποιότητα των προϊόντων, έχει κερδίσει αυξανόμενη αναγνώριση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητα των νέων ενεργειακών προϊόντων της Κίνας πηγάζουν από διάφορους παράγοντες, όπως πρώιμες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, μια ολοκληρωμένη βιομηχανική αλυσίδα, μια τεράστια εγχώρια αγορά, ταχέως εξελισσόμενη υποδομή και έντονο ανταγωνισμό στην αγορά που περιλαμβάνει κρατικούς, ιδιωτικούς και ξένους φορείς.

Οι ισχυρισμοί για πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη νέα ενεργειακή βιομηχανία της Κίνας φαίνεται να οδηγούνται από προστατευτικά κίνητρα. Αντί να μειώνει την ικανότητα της Κίνας, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να επιδιώξει διευρυμένες επενδύσεις και πρόσβαση σε κινεζικά προϊόντα για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση.