Συνελήφθη Πακιστανή φερόμενη ως πράκτορας – Ήταν ανεπιθύμητη αλλά μπήκε στη χώρα

232

Συνελήφθη Πακιστανή χαρακτηρισμένη ως ανεπιθύμητη στον Όλυμπο, που πόζαρε με την ημισέλινο – Πώς πήρε βίζα θα μας πει κανείς;

Γνωστή Πακιστανή δημοσιογράφος κρατικού καναλιού, συνελήφθη κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στον Όλυμπο γιατί -σύμφωνα με την ίδια- κυμάτισε τη σημαία του Πακιστάν. Οι ελληνικές αρχές τη συνέλαβαν και κατέσχεσαν το κινητό της.

Ωστόσο, μετά την άμεση κινητοποίηση της Πακιστανικής Πρεσβείας, αλλά και – σύμφωνα με δημοσιεύματα – του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, αφέθηκε ελεύθερη.

Το πραγματικό όνομα της Πακιστανής είναι Syeda M.Hamdani. Έφτασε στην Ελλάδα απο το Κατάρ (Ντόχα). Σε έλεγχο που έγινε στο διαβατήριο της στο Λιτόχωρο, διαπιστωθηκε πως ήταν εγγεγραμμένη στον κατάλογο ανεπιθυμήτων ΕΚΑΝΑ. Οι αρχές την καταχώρησαν και στο Σύστημα Σένγκεν (SIS). Αυτά αναφέρει ο ενημερωτικός λογαριασμός ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΣ στο Twitter, ο οποίος καταπιάνεται με ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Ο ίδιος λογαριασμός επισημαίνει: «Πακιστανή δημοσιογράφος κρατικού καναλιού, συνελήφθη κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στον Όλυμπο γιατί -σύμφωνα με την ίδια- κυμάτισε τη σημαία του Πακιστάν. Κινητοποιήθηκαν άμεσα πακ.πρεσβεία & ΥΠΕΞ, ενω υπήρξε παρέμβαση του Ελπιδοφόρου που βρίσκεται Αθήνα. Είναι όλα τόσο αθώα..»;

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάμειξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι φήμες ότι διακδικεί τη διαδοχή στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, γεννούν εύλογες απορίες.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Directus.gr, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Mumtaz Zahra Baloch δήλωσε ότι η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα ενήργησε γρήγορα προσλαμβάνοντας δικηγόρο για να εκπροσωπήσει τη Mona Khan.

Αξιωματούχοι της πρεσβείας την επισκέφθηκαν επίσης στη φυλακή για να εξασφαλίσουν την ευημερία της και να συνηγορήσουν υπέρ της απελευθέρωσής της.

Η Μόνα Καν, όπως είναι γνωστή στο Πακιστάν η συλληφθείσα, συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού πεζοπορίας αφού σήκωσε μια πακιστανική σημαία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την αστυνομία. Αυτό οδήγησε σε άμεση διπλωματική δράση. Η Χαν είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με τον γιο της, τον οποίο άφησε στην Αθήνα ενώ έκανε πεζοπορία. Το κινητό της τηλέφωνο κατασχέθηκε επίσης από τις αρχές.

Η άμεση απάντηση της πρεσβείας του Πακιστάν περιελάμβανε την εξασφάλιση νομικής εκπροσώπησης και την άμεση επαφή με Έλληνες αξιωματούχους, κάτι που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωσή της.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Mumtaz Zahra Baloch, επιβεβαίωσε τα προληπτικά μέτρα της πρεσβείας, δηλώνοντας: “Η πρεσβεία του Πακιστάν προσέλαβε δικηγόρο και εξασφάλισε την προξενική πρόσβαση στη Μόνα Καν. Αξιωματούχοι της πρεσβείας την επισκέφθηκαν στη φυλακή για να παράσχουν υποστήριξη και να διευκολύνουν την απελευθέρωσή της.”

Σε κάθε περίπτωση, αν η Μόνα Καν ή Σαϊεντά Χαμντανί ήταν σε λίστα ανεπιθυμήτων, μοιραία θα αναρωτηθεί κανείς, πώς έλαβε βίζα για να κάνει βόλτες στην Ελλάδα.