Τι καιρό θα έχει την Πρωτοχρονιά

200

Επιδείνωση του καιρού με ψυχρή εισβολή αναμένεται από την Κυριακή.

Το κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και αναμένονται χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το πρωινό μακροπρόθεσμο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, ο καιρός θα επιδεινωθεί από την Κυριακή με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια στα ορεινά, ενώ τη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία και τα χιόνια θα κατεβούν και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, πως θα έχουμε μια επανάληψη του καιρού των Χριστουγέννων και παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς θα επικρατήσει κρύο και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ στη σελίδα του στο Facebook

Γεια σας φίλες και φίλοι και χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες!!

Πολλά και είναι λογικό, τα μηνύματα-ερωτήματά σας στο αν θα υπάρξει σε κάποια φάση στο άμεσο καιρικό μέλλον μια τέτοια διάταξη που θα ευνοούσε το ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ που σας περιγράφω στο κείμενο, δηλαδή κρύου και υγρασίας (κατάλληλα σύννεφα από τα δυτικά) ώστε να έχουμε έστω και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και στη Θεσσαλονίκη, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει ολοένα και μικρότερο αριθμό ημερών ακόμα και με απλή ασθενή χιονόπτωση σε σύγκριση με το παρελθόν.

Το σίγουρο φίλες και φίλοι είναι πως ένα τέτοιο ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ξερό «ναι» ή ένα «οχι». Ρίχνοντας μια ματιά στο άμεσο καιρικό μέλλον η αλλαγή του καιρού της Πρωτοχρονιάς έχει θα έλεγα αρκετές ομοιότητες με αυτή των Χριστουγέννων οπότε απλά ξεχνάμε τις χιονοπτώσεις για πεδινά-παραθαλάσσια και φυσικά για τη Θεσσαλονίκη. Όχι ότι και στην υπόλοιπη ορεινή χώρα διαφαίνεται και πάλι κάτι αξιόλογο από πλευράς χιονοπτώσεων.

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων όμως που σύμφωνα με κάποια συγκεκριμένα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα πάει να δημιουργηθεί γύρω στις 4 του Γενάρη (δεν φαίνεται ξεκάθαρα ακόμα), στο παρελθόν κατάφερνε αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για τον πολυπόθητο από τους κεντροβόρειους χιονόφιλους ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και βορειας Ελλάδας (και γιατί όχι και στη Θεσσαλονίκη) πριν κατά πάσα πιθανότητα περάσουμε σε μια καιρική ανάπαυλα, ίσως και με την μορφή αλκυονίδων προς τα τέλη του πρώτου 10ήμερου το νέου μήνα και έτους …. . Στο παρελθόν τουλάχιστον αυτόν τον συγκεκριμένο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ τον κατάφερνε με σχετική ευκολία.

Εχουμε αρκετές ημέρες όμως μπροστά μας για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι περίπου την Πρωτοχρονιά θα πρέπει αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση.. Με εκτίμηση