Τι συζητήθηκε στην συνάντηση Μακρόν με Φον ντερ Λάιεν και Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων

128

Είτε θεωρηθεί από την προοπτική του συγκριτικού πλεονεκτήματος είτε από την άποψη της παγκόσμιας ζήτησης της αγοράς, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως “πρόβλημα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας”, δήλωσε τη Δευτέρα (06/05) ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι έκανε τις παρατηρήσεις σε μια τριμερή συνάντηση Κίνας-Γαλλίας-ΕΕ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η Κίνα βλέπει πάντα τις σχέσεις της με την ΕΕ από στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική και θεωρεί την Ευρώπη σημαντική διάσταση στη διπλωματία των μεγάλων χωρών με κινεζικά χαρακτηριστικά και σημαντικό εταίρο στην πορεία της προς τον κινεζικό εκσυγχρονισμό, είπε ο Σι.

Ελπίζεται ότι οι σχέσεις Κίνας-Γαλλίας και Κίνας-ΕΕ θα ενισχυθούν και θα ευδοκιμήσουν μαζί, είπε ο Σι.

Καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και μετασχηματισμών, η Κίνα και η ΕΕ, ως δύο σημαντικές δυνάμεις, θα πρέπει να συνεχίσουν να βλέπουν η μια την άλλη ως εταίρους, να παραμείνουν προσηλωμένοι στον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη, να δημιουργήσουν στρατηγική συναίνεση , να πραγματοποιήσει στρατηγικό συντονισμό, να εργαστεί για τη σταθερή και υγιή ανάπτυξη των δεσμών Κίνας-ΕΕ και να συνεχίσει να προσφέρει νέες συνεισφορές στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη, είπε ο Σι.

Οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ απολαμβάνουν ισχυρή ενδογενή κινητήρια δύναμη και φωτεινές προοπτικές ανάπτυξης και αυτή η σχέση δεν στοχεύει κανένα τρίτο μέρος, ούτε πρέπει να εξαρτάται ή να υπαγορεύεται από κανένα τρίτο μέρος, είπε ο Σι.

Ο Σι είπε ότι ελπίζει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναπτύξουν τη σωστή αντίληψη για την Κίνα και να υιοθετήσουν μια θετική πολιτική για την Κίνα.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία τα βασικά συμφέροντα και τις μεγάλες ανησυχίες της άλλης, να διαφυλάσσουν την πολιτική βάση των δεσμών τους και να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, είπε ο Σι.

Η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν καλά για έναν νέο γύρο της Συνόδου Κορυφής Κίνας-ΕΕ και για διαλόγους υψηλού επιπέδου στους στρατηγικούς, οικονομικούς και εμπορικούς, πράσινους και ψηφιακούς τομείς και να προωθήσουν μια εταιρική σχέση στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες με σταθερότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη, είπε ο Σι.

Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί σωστά η πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της Κίνας για τις ευρωπαϊκές χώρες και οι σχετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των ταξιδιών για ξένους επισκέπτες και την ενθάρρυνση των ανταλλαγών και των ανταλλαγών ανθρώπων με ανθρώπους σε υποεθνικό επίπεδο, καθώς και της συνεργασίας στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η λαϊκή υποστήριξη και η κοινή γνώμη για τις αναπτυσσόμενες σχέσεις Κίνας-ΕΕ, πρόσθεσε ο Σι.

Η νέα ενεργειακή βιομηχανία της Κίνας έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στον ανοιχτό ανταγωνισμό και αντιπροσωπεύει προηγμένη παραγωγική ικανότητα, σημείωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι όχι μόνο αυξάνει την παγκόσμια προσφορά και αμβλύνει την πίεση του παγκόσμιου πληθωρισμού, αλλά συμβάλλει επίσης σημαντικά στην παγκόσμια κλιματική απόκριση και την πράσινη μετάβαση.

Η συνεργασία Κίνας-ΕΕ είναι στην ουσία συμπληρωματική και αμοιβαία επωφελής, και οι δύο πλευρές έχουν εκτεταμένα κοινά συμφέροντα και ευρύ χώρο συνεργασίας στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, είπε.

Ο Σι προέτρεψε τις δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν σωστά τις οικονομικές και εμπορικές τριβές μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να ικανοποιήσουν τις θεμιτές ανησυχίες του άλλου.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι φέτος σηματοδοτεί την 60ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έχει αποφέρει πολλά σημαντικά αποτελέσματα.

Ο Μακρόν εξέφρασε την χαρά του για τη διεξαγωγή της τριμερούς συνάντησης ηγετών Γαλλίας-Κίνας-ΕΕ κατά την τρίτη κρατική επίσκεψη του Προέδρου Σι στη Γαλλία, λέγοντας ότι αυτή είναι και μια συνέχεια των προηγούμενων τριμερών συναντήσεων Γαλλίας-Κίνας-ΕΕ και επίσης αυτό που χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπιστεί τις διάφορες διεθνείς προκλήσεις.

Σημειώνοντας ότι ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και ότι η διεθνής κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής, ο Μακρόν είπε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ, η Γαλλία και η ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Κίνα, καθώς αυτό επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης.

Η Γαλλία ελπίζει να ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία με την Κίνα και να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Κίνας, καθώς και μεταξύ ΕΕ και Κίνας, είπε.

Η ΕΕ αρνείται τη λογική της αποσύνδεσης, χαιρετίζει τις επενδύσεις και τη συνεργασία των κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη και ελπίζει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα και να διαφυλάξει από κοινού την ασφάλεια και τη σταθερότητα των αλυσίδων αξίας και των αλυσίδων εφοδιασμού στην Ευρώπη, είπε.

Η Γαλλία επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με την Κίνα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η θαλάσσια βιοποικιλότητα, είπε ο Μακρόν.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η ΕΕ και η Κίνα απολαμβάνουν μια υγιή σχέση και θα γιορτάσουν την 50ή επέτειο των σχέσεών τους το επόμενο έτος.

Δεδομένου του βάρους της Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις, είναι σημαντικό η ΕΕ να διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα και αυτό θα καθορίσει εάν οι παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η κρίση στην Ουκρανία μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα, είπε.

Η ΕΕ επιθυμεί να συνεργαστεί με την Κίνα με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, να αναζητήσει κοινό έδαφος παρά τις διαφορές, να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να αποφύγει τις παρεξηγήσεις, να υποστηρίξει από κοινού τη διεθνή τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία, είπε.

Η ΕΕ επαινεί την Κίνα για τις προσπάθειες και την πρόοδό της στην πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη, αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κίνας να αναπτυχθεί και επιθυμεί να συνεχίσει τον ειλικρινή διάλογο με την Κίνα και να ενισχύσει τη συνεργασία τους, πρόσθεσε.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ο Σι επεσήμανε ότι η Κίνα, η Γαλλία και η ΕΕ επιθυμούν να δουν μια έγκαιρη κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη και να υποστηρίξουν την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Ο Σι προέτρεψε τα τρία μέρη να αντιταχθούν από κοινού στη διάχυση και την κλιμάκωση των μαχών, να δημιουργήσουν συνθήκες για ειρηνευτικές συνομιλίες, να διαφυλάξουν τη διεθνή ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια και να διατηρήσουν σταθερές τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, ούτε είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα εργάζεται σθεναρά για να διευκολύνει τις συνομιλίες για την ειρήνη καθ’ όλη τη διάρκεια.

Σημειώνοντας ότι η αντικειμενική και δίκαιη θέση της Κίνας και ο εποικοδομητικός της ρόλος έχουν αναγνωριστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα, είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να παραμείνει σε επικοινωνία με τα σχετικά μέρη.

Όσον αφορά την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, ο Σι τόνισε ότι το πιεστικό καθήκον είναι να επιτευχθεί μια συνολική κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, ότι η βασική προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι η θεμελιώδης διέξοδος είναι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.

Η Κίνα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, είπε.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα και η ΕΕ μοιράζονται πολλές σημαντικές συναινέσεις για το παλαιστινιο-ισραηλινό ζήτημα, ο Σι είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για να υποστηρίξει μια πιο ευρεία, έγκυρη και αποτελεσματική διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό. ένα χρονοδιάγραμμα και ένας οδικός χάρτης για τη λύση των δύο κρατών και να προωθήσει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος εγκαίρως.

Οι τρεις ηγέτες είναι της άποψης ότι η τριμερής συνάντηση αύξησε την αμοιβαία κατανόηση, δημιούργησε συναίνεση για συνεργασία και εντόπισε τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων. Εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την προώθηση της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.