Η Γερμανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία

216

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακαλεί προσωρινά τον πρεσβευτή Alexander Lambsdorff από τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του τη Δευτέρα (06/05).

Ο ανώτερος διπλωμάτης θα έχει διαβουλεύσεις πριν επιστρέψει στη Ρωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η κίνηση έρχεται αφότου το Βερολίνο κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι βρίσκεται πίσω από μια επίθεση χάκερ με στόχο ανώτερα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μια ομάδα με το όνομα «АРТ28» αποτελεί μέτωπο για τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών και χρησιμοποίησε μια ευπάθεια στο λογισμικό Microsoft Outlook για να κατασκοπεύσει την ηγεσία του κόμματος. Περιέγραψε το χακάρισμα ως μέρος μιας παρατεταμένης εκστρατείας που στοχεύει διάφορες οντότητες στη Γερμανία και ισχυρίστηκε ότι είχε εντοπίσει τον ένοχο σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Οι κυβερνοεπιθέσεις σε πολιτικά κόμματα, κρατικούς θεσμούς και κρίσιμες υποδομές αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία μας, την εθνική μας ασφάλεια και την ελεύθερη κοινωνία μας», ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι έλαβε διάβημα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την κυβερνοκατασκοπεία. Ανέφερε ότι οι κατηγορίες ήταν «έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων» και «μη φιλική πράξη με στόχο την υποκίνηση αντιρωσικού αισθήματος» στη χώρα.

Τον Μάρτιο, οι ήδη τεταμένες ρωσο-γερμανικές σχέσεις υπέστησαν πλήγμα όταν διέρρευσε ηχογράφηση των συζητήσεων μεταξύ ανώτερων Γερμανών αξιωματικών του στρατού από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η ηχογράφηση τόνιζε την εμπλοκή του Βερολίνου στη σύγκρουση της Ουκρανίας και περιλάμβανε μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να κρυφτεί από το κοινό ο πιθανός ρόλος των γερμανικών στρατευμάτων σε μια προτεινόμενη επίθεση στην Κριμαία χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ Taurus.

Ο Σολτς είχε αρνηθεί δημοσίως να παράσχει τα όπλα, δηλώνοντας ότι σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, η Γερμανία δεν ήταν διατεθειμένη να στείλει στρατιωτικό προσωπικό για να προετοιμάσει τέτοια χτυπήματα. Οι Γερμανοί στρατηγοί στην ηχογράφηση που διέρρευσε προσπαθούσαν να ωθήσουν την καγκελάριο να επιτρέψει τέτοιες προμήθειες όπλων.