Το ευρωπαϊκό αμυντικό έργο Eurodrone εισηλθε στην τελική φάση του σχεδιασμού

230

Το ευρωπαϊκό αμυντικό έργο Eurodrone πέρασε από προκαταρκτική αναθεώρηση σχεδιασμού, ανακοίνωσε την Πέμπτη (16/5) η Airbus. Η αναθεώρηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2023.

Εκτός από τις φυσικές δοκιμές αεροδυναμικής και επιχειρησιακής ικανότητας, ένα ψηφιακό δίδυμο συμπεριλήφθηκε επίσης στην αναθεώρηση, είπε η Airbus. Το έργο που αναπτύχθηκε από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία μπορεί τώρα να εισέλθει στην τελική φάση του σχεδιασμού – την κριτική αναθεώρηση σχεδιασμού.

«Η εκτέλεση της Προκαταρκτικής Επισκόπησης Σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Eurodrone αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για αυτό το βασικό ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Jean-Brice Dumont, επικεφαλής της Air Power στην Airbus Defense and Space.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το καθυστερημένο χρονοδιάγραμμα έχει ήδη οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό προκλήθηκε από προβλήματα συντονισμού μεταξύ του κύριου εργολάβου Airbus Defense and Space και της γαλλικής εταιρείας Dassault.

Το έργο, που ονομάζεται Σύστημα Πιλοτικού Αεροσκάφους Μεσαίου Ύψους Μεγάλης Αντοχής (Medium Altitude Long Endurance Remotely Piloted Aircraft System-MALE RPAS), έχει σκοπό να κάνει την Ευρώπη αυτόνομη στην κατασκευή μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. Αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης. Το drone, με προγραμματισμένο άνοιγμα φτερών σχεδόν 30 μέτρα, θα είναι επίσης ικανό να μεταφέρει όπλα στο μέλλον.

Η πρώτη πτήση του πρωτότυπου Eurodrone έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2027. Η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους και σταθμού ελέγχου εδάφους για τη Γερμανία προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2030, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση εξοπλισμών της χώρας.