Το γερμανικό κοινοβούλιο καταψήφισε την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

2070

Οι νομοθέτες απέρριψαν πρόταση της αντιπολίτευσης για την παράδοση πυραύλων cruise στην Ουκρανία, αλλά υποστήριξαν άλλη πρόταση για την αποστολή στο Κίεβο “απαραίτητων οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς”.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ μιας πρότασης που κατέθεσε ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας, η οποία ζητούσε την παροχή “πρόσθετων, αναγκαίων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς” στην Ουκρανία.

Το μέτρο, ωστόσο, δεν ανέφερε ρητά την παράδοση του συστήματος πυραύλων κρουζ Taurus στο Κίεβο.

Ενώ 382 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 284 την απέρριψαν και 2 απείχαν.

Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ως προς το αν η διατύπωση επιτρέπει και την παράδοση των πυραύλων Taurus.

Ενώ οι πολιτικοί του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) και των οικολόγων Πρασίνων λένε ναι, το SPD απορρίπτει αυτή την ερμηνεία.

Η ψηφοφορία διεξήχθη αφού οι βουλευτές απέρριψαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα μια άλλη, ανταγωνιστική πρόταση που είχε κατατεθεί από το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό μπλοκ Χριστιανοδημοκρατική Ένωση/Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), στην οποία ζητούσαν ρητά την προμήθεια του συστήματος πυραύλων κρουζ Taurus στο Κίεβο.

Επισημαίνοντας τις διαιρέσεις εντός του συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, η επικεφαλής του FDP στην Επιτροπή Άμυνας της Bundestag Marie-Agnes Strack-Zimmermann ψήφισε υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης.