Το Ίδρυμα Gates χρηματοδότησε το ινστιτούτο Turing για την υλοποίηση των υπηρεσιών ψηφιακής ταυτότητας

263

Το Ίδρυμα Gates συνεχίζει να χρηματοδοτεί διάφορες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο με στόχο την εισαγωγή ψηφιακής ταυτότητας και πληρωμών μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

 

Το σύστημα είναι γνωστό ως ψηφιακή δημόσια υποδομή (DPI) και εκείνοι που το προωθούν περιλαμβάνουν ιδιωτικές ή άτυπες ομάδες όπως το εν λόγω ίδρυμα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), αλλά και τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

 

Και τώρα, η ερευνητική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης δεδομένων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο Ινστιτούτο Alan Turing έγινε ο αποδέκτης μιας ανανεωμένης επιχορήγησης, αυτή τη φορά ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων, που δόθηκε από το Ίδρυμα Gates.

 

Αυτό έχει ανακοινωθεί ως αρχική χρηματοδότηση για την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου να διασφαλίσει την «υπεύθυνη» υλοποίηση των υπηρεσιών ID.

 

Το Ινστιτούτο Turing παρουσιάζει το έργο του που θα χρηματοδοτηθεί από την επιχορήγηση τα επόμενα τρία χρόνια ως ένα πολυεπιστημονικό έργο που επικεντρώνεται σε θετικά ζητήματα, όπως η διασφάλιση ότι η εκκίνηση στοιχείων DPI (όπως η ψηφιακή ταυτότητα) γίνεται με ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια απευθύνεται.

 

Όμως – δεδομένων των προηγούμενων και πολυετών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Gates, κανείς δεν πρέπει να κατηγορηθεί που το ερμηνεύει ως μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει ουσιαστικά αυτά τα βασικά ζητήματα –δηλαδή το απόρρητο και την ασφάλεια– για τα οποία προειδοποιούν με συνέπεια οι αντίπαλοι της συγκέντρωσης των ταυτοτήτων των ανθρώπων μέσω συστημάτων ψηφιακής ταυτότητας. .

 

Ανακοινώνοντας την ανανεωμένη επιχορήγηση, το Ινστιτούτο Turing κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την εφαρμογή «υπηρεσιών ID» μια θετική κατεύθυνση, η οποία σύμφωνα με τον οργανισμό βελτιώνει οτιδήποτε, από την ένταξη, την πρόσβαση σε υπηρεσίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ωστόσο, προφανώς, χρειάζονται κάποιες «αλλαγές» γύρω από το απόρρητο και την ασφάλεια (ή τουλάχιστον «ενίσχυση» της αντίληψης του τρόπου με τον οποίο χειρίζονται τα προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας) – χρειάζεται. Εξ ου, ίσως, η νέα πρωτοβουλία.

 

«Το έργο στοχεύει να ενισχύσει το απόρρητο και την ασφάλεια των εθνικών συστημάτων ψηφιακής ταυτότητας, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας για τους δικαιούχους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τους γνωστούς και άγνωστους κινδύνους για αυτά τα στοιχεία και τη διατήρηση της ακεραιότητας του συνολικού συστήματος», ανέφερε το Ινστιτούτο.

 

Πολλά μεγάλα λόγια και θετικό συναίσθημα – αλλά, με πιο απλά λόγια, αυτό που ισοδυναμεί με τη δήλωση είναι μια υπόσχεση να καλύψει με κάποιο τρόπο «αυτό-μαγικά» όλες τις βάσεις. Δηλαδή – εξασφαλίστε αμέσως τα οφέλη ενώ εξαλείφετε τα αρνητικά. (Ίσως το Ινστιτούτο έχει μια εφεδρική γέφυρα να πουλήσει, επίσης).

 

Η ανησυχία εδώ είναι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη PR Blitz του Ιδρύματος Gates που στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας της ώθησης του «DPI» που δεν εμπιστεύονται, από άτομα με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας – μια δυσπιστία που σε κανένα ασήμαντο μέρος δεν πηγάζει από την έλλειψη εμπιστοσύνης στους μεγαλύτερους υποστηρικτές του. οποιεσδήποτε πραγματικά ευγενείς προθέσεις για αρχή.

 

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που μαθαίνουμε από την ανακοίνωση είναι ότι κάθε χρόνο «δισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται για την ανάπτυξη πιο ασφαλών, επεκτάσιμων και φιλικών προς τον χρήστη συστημάτων ταυτότητας (ψηφιακή ταυτότητα).