Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την αποστολή στρατευμάτων στη Γάζα

188

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυνάμεων στη Γάζα για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω μιας νέας θαλάσσιας οδού, ανέφερε το Σάββατο το BBC, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός είχε ξεκινήσει την κατασκευή μιας προσωρινής προβλήτας στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα από την Κύπρο. Η βοήθεια θα παραδοθεί σε μεγάλα πλοία πριν μεταφερθεί σε φορτηγά και άλλα οχήματα που θα οδηγηθούν κατά μήκος ενός πλωτού δρόμου στην παραλία. Το σύστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου και θα επιτρέψει έως και 150 φορτηγά διεθνούς βοήθειας να εισέλθουν στην εμπόλεμη περιοχή.

Τη στιγμή της ανακοίνωσης, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «καμία αμερικανική μπότα δεν θα βρίσκεται στο έδαφος της Γάζας στο πλαίσιο της επιχείρησης», με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ να λέει ότι τα φορτηγά θα οδηγούνται από «σημαντικό εταίρο». Επιβεβαίωσε επίσης ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί από άλλο έθνος και όχι από ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς δήλωσε την Παρασκευή (26/4) ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει «ηγετικό ρόλο στην παροχή υποστήριξης σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς συμμάχους».

Σύμφωνα με το BBC, τα βρετανικά στρατεύματα θα αναλάβουν να οδηγήσουν φορτηγά από τα αποβατικά σκάφη στον προσωρινό δρόμο και να παραδώσουν βοήθεια σε μια ασφαλή περιοχή διανομής στην ξηρά. Πηγές του BBC στο Whitehall δήλωσαν ότι το σχέδιο βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση αυτή τη στιγμή.

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα και ζουν σε άθλιες συνθήκες, με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, σύμφωνα με τη UNICEF. Η οργάνωση αναφέρει ότι η παράδοση της βοήθειας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα παιδιά που ζουν στον θύλακα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen, γεγονός που προκάλεσε σάλο στη διεθνή κοινότητα. Ενώ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) περιέγραψαν τα χτυπήματα, στα οποία σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια, ως τραγικό λάθος, περισσότερα από 30 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ υπέγραψαν επιστολή καλώντας τον Μπάιντεν να σταματήσει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ.