Τοπική αυτοδιοίκηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ο,τι δεν μπορεί να ελέγξει, το αποδομεί

197

Γι’ αυτό εξάλλου φέρνουν και τα «πάνω κάτω» στην τοπική αυτοδιοίκηση στο παρά 1’ της θερινής διακοπής της Βουλής και στο παρά 5’ των εκλογών. Και όλα αυτά, ενώ είχανε τρεισήμισι χρόνια να φέρουν τις αλλαγές.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει διαρκώς, στην αναζήτηση του κατάλληλου συνδυασμού εκλογικών αναμετρήσεων που θεωρητικά θα είναι ο λιγότερο ζημιογόνος για τους ίδιους. Τι τους «συμφέρει» περισσότερο; Βουλευτικές με Αυτοδιοικητικές; Αυτοδιοικητικές με Ευρωεκλογές και Εθνικές μετά; Όλα μαζί;

Μοιάζει σα να περπατάνε σε κινούμενη άμμο. Γι αυτό και έχουμε τα ευτράπελα με τη διαρκή αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών (και άρα της διάρκειας θητείας των σημερινών και των επόμενων αιρετών). Με τροπολογίες που πάνε και έρχονται και αλλάζουν από το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί.

Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα μικρή δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί ο κάθε πολίτης ξέρει ποιος μπορεί να προσφέρει έργο στη γειτονιά του, ξέρει ποιος μπορεί να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στις τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τον καθένα με το ονοματεπώνυμό του.

Βέβαια τα τελευταία 4 χρόνια, οι πολίτες κατάλαβαν και σε εθνικό επίπεδο ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς πολιτεύεται.

Εφόσον δε μπορεί να ελέγξει δημοκρατικά την τοπική αυτοδιοίκηση, προχωράει στο επόμενο βήμα: Την απορρύθμιση και το χάος. Την ίδια στρατηγική ακολουθούν σε κάθε θεσμό που δε μπορούν να ελέγξουν. Επειδή όπως διαρκώς λένε, δεν τους αρκεί η διακυβέρνηση: θέλουν την απόλυτη εξουσία, τον έλεγχο σε καθετί που τους εναντιώνεται.

Η τακτική τους είναι πρώτα η χειραγώγηση και μετά η στοχοποίηση, η αποδόμηση, η δολοφονία χαρακτήρων, η λάσπη και τελικά το χάος.

Η απλή αναλογική δεν έχει σκοπό να βελτιώσει τη λειτουργία των δήμων. Εάν βασικό τους μέλημα ήταν το καλό των πολιτών θα δρούσαν διαφορετικά:

Θα έφερναν διαδικασίες για απλοποίηση της γραφειοκρατίας που καθυστερεί τα έργα στους δήμους.

Θα συνέβαλαν στη λύση για τα σκουπίδια. Η κ. Δούρου έλεγε ότι οι αριστεροί τα διαχειρίζονταν καλύτερα. Αλλά το μόνο που έκανε ήταν να διαλύσει όλο το σχεδιασμό που είχαμε κάνει ως προηγούμενη κυβέρνηση με τα ΣΔΙΤ, αφήνοντας πίσω της το χάος.

Θα έδιναν εργαλεία στους νησιωτικούς δήμους να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό, πρόβλημα που αυτοί δημιούργησαν.

Σήμερα με τον «Κλεισθένη» νομοθετούν υπέρ της ακυβερνησίας και της διαφθοράς. Ανοίγουν το δρόμο για τη συναλλαγή και τη μικροπολιτική εκμετάλλευση κάθε τοπικού ζητήματος.  

Η Νέα Δημοκρατία έφερε σήμερα για τρίτη φορά από το 2016 τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και τις 3 φορές η κυβέρνηση ούτε καν τη συζητά.

Η τροπολογία αφορά τους κατοίκους εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους. Μέσα σε αυτούς είναι και όσοι έφυγαν μέσα στην κρίση. Ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που έχουμε εθνικό συμφέρον να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τη χώρα. Και κάποια στιγμή να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα.

Η κυβέρνηση εμμονικά τους στερεί την ψήφο. Προφανώς γιατί γνωρίζει ότι αυτό το κομμάτι της ελληνικής νεολαίας δεν τους στηρίζει και δεν υιοθετεί το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την απορρύθμιση της χώρας. Όσοι έχουν φύγει ανήκουν σε αυτούς που θέλουν να δημιουργούν, να δουλεύουν και να προοδεύουν. Και αυτό τρομάζει την κυβέρνηση, γι αυτό και το αντιμάχεται.

 

*αν. Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου.