Τουρκία: Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα βλέπει ταχεία πώληση F-16 – Εθνική ήττα

13523

Γρήγορες αναμένεται ότι θα είναι οι διαδικασίες για την πώληση F-16 στην Άγκυρα μετά την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας, εντός των ημερών, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ δήλωσε ότι αμέσως μόλις το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης φθάσει στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει αμέσως στο Κογκρέσο αναγγελία για την πώληση των F-16 αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων.

Προχθές Τρίτη (23.01.2024), το τουρκικό κοινοβούλιο μετά από καθυστέρηση 20 μηνών, επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν πρέπει τώρα να υπογράψει το σχετικό νομοθέτημα, το οποίο θα δημοσιευθεί στη συνέχεια στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας πρέπει επίσης να σταλεί στην Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείς αν περιμένει να συμβεί αυτό «εντός ημερών», ο Φλέικ, πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε στο Reuters: «Ναι, το περιμένω».

«Δεν βλέπω γιατί να περιμένει η Τουρκία, με το κοινοβούλιο εδώ να έχει ενεργήσει», δήλωσε. «Έτσι περιμένω, μόλις αυτό διαβιβασθεί στην Ουάσινγκτον, τότε να γίνει η αναγγελία (της πώλησης των F-16). Και η επίσημη αναγγελία θα γίνει».

Το «παζάρι» της Τουρκίας

Από την αρχή, η Άγκυρα έθεσε πολλά προσκόμματα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας απογοήτευση σε συμμάχους. Όμως, κατάφερε να αποσπάσει μερικές παραχωρήσεις. Ο Φλέικ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, δήλωσε ωστόσο πως στο διάστημα αυτό η Σουηδία ανταποκρίθηκε στις «πολύ θεμιτές ανάγκες ασφαλείας» της Τουρκίας.

Ο πρεσβευτής δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τους επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και όσοι εξέφραζαν ανησυχίες για την πώληση F-16 στην Τουρκία εξαιτίας των επιδόσεων της χώρας αυτής στα ανθρώπινα δικαιώματα και των καθυστερήσεων στην ένταξη της Σουηδίας.

«Υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που είχαν την ισχυρή πεποίθηση ότι, πριν προχωρήσουμε με την πώληση των F-16, έπρεπε η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Όμως όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και όλοι βλέπουν την αξία της διαλειτουργικότητας που θα υπάρξει με αυτό τον εκσυγχρονισμό των F-16».