Τουρκική κυβέρνηση: Για να τιμωρηθεί το Ισραήλ για τον πόλεμο στην Γάζας οι πολίτες της Τουρκίας θα υποστούν ευχαρίστως το οικονομικό κόστος

232

Στις 9 Απριλίου, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά εμπορικών περιορισμών στο Ισραήλ, ο δεδηλωμένος στόχος της οποίας ήταν να τιμωρήσει το εβραϊκό κράτος για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε εκεί.

Αν και η Τουρκία είναι κοντά στην ύφεση και συνεχίζει να υποφέρει από τον φυγόπονο πληθωρισμό που τη μαστίζει εδώ και χρόνια, το συντριπτικά συντηρητικό τουρκικό κοινό δεν υποστήριξε απλώς την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου με το Ισραήλ – το ζήτησε.

Οι περιορισμοί κατά του Ισραήλ ήρθαν λίγες μόλις ημέρες αφότου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη σημαντική ήττα στις τοπικές εκλογές για πρώτη φορά από το 1977, με την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη να εκλέγουν δημάρχους από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη δεξιά και την αριστερά παίζουν εδώ και καιρό την έντονη υποστήριξη των Τούρκων στους μουσουλμάνους ομοθρήσκους στη Γάζα, επικρίνοντας την κυβέρνηση του Ερντογάν για το συνεχές εμπόριο της με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με συνέπεια τον πόλεμο ως αμυντικό για τη Χαμάς.

Ενώ το τουρκικό κοινό γνωρίζει ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση υποβάθμισαν τις θηριωδίες της Χαμάς που πυροδότησαν τη σύγκρουση σε τέτοιο βαθμό που η πλειοψηφία του κοινού δεν γνωρίζει ότι συνέβησαν.

Αντίθετα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε μονομερώς στη Γάζα και ο Ερντογάν, ο οποίος έχει περιγράψει τη Χαμάς ως ιερούς πολεμιστές που αποκρούουν μια ισραηλινή επίθεση, τροφοδοτεί αυτήν την παρανόηση.

Στις 7 Οκτωβρίου, χιλιάδες τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς διέσχισαν τα σύνορα προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας από ξηρά, αέρα και θάλασσα, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 253 ομήρους κάθε ηλικίας κάτω από την κάλυψη ενός κατακλυσμού χιλιάδων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν κατά Ισραηλινές πόλεις και πόλεις.

Η πλειοψηφία των νεκρών ήταν άμαχοι — συμπεριλαμβανομένων μωρών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ολόκληρες οικογένειες εκτελέστηκαν στα σπίτια τους και πολλά επιπλέον θύματα – συμπεριλαμβανομένων 360 στο μουσικό φεστιβάλ Supernova κοντά στο Kibbutz Re’im – σφαγιάστηκαν επίσης εν μέσω φρικτών πράξεων βαναυσότητας.

Η κοινή γνώμη στην Τουρκία δεν ήταν ευγενική με οποιαδήποτε υπαιτιότητα εκ μέρους της Χαμάς — όσο ασήμαντη κι αν είναι.

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Ozgur Ozel, πρόεδρος του CHP — που ηγείται της αντιπολίτευσης της Τουρκίας με τις δεύτερες κοινοβουλευτικές έδρες μετά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν — περιέγραψε τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου ως τρομοκρατική επίθεση που πυροδότησε μια “δυσανάλογη” απάντηση από το Ισραήλ. Στη συνέχεια επικρίθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τη «σκανδαλώδη» δήλωσή του. Έκτοτε, το κόμμα απέφυγε να αναφέρει τη Χαμάς εντελώς, επιλέγοντας αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στις απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Η τουρκική προσπάθεια να τιμωρήσει το Ισραήλ με οικονομικές κυρώσεις δεν έχει αλλάξει ακόμη και όταν η παγκόσμια γνώμη φαίνεται να ευνοεί για άλλη μια φορά το εβραϊκό κράτος μετά από μια ιρανική επίθεση με drone και πυραύλους στις 13 Απριλίου. Ομοίως, δεν υπήρξε σημαντική ανησυχία για την επιβολή κυρώσεων αντιποίνων κατά της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Το εβραϊκό κράτος ήταν ο 13ος μεγαλύτερος αποδέκτης τουρκικών εξαγωγών το 2023 και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε συνολικά σε 5,42 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων και την στατιστική υπηρεσία Turkstat.

Στις 15 Απριλίου, ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βουλευτής από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) Omer Faruk Gergerlioglu κάλεσε να προχωρήσουν οι εμπορικοί περιορισμοί ένα βήμα παραπέρα και να θεσπιστεί πλήρης απαγόρευση του εμπορίου με το Ισραήλ. Επί του παρόντος, οι περιορισμοί εμποδίζουν την εξαγωγή 54 προϊόντων στο Ισραήλ.

Ο Ozel του CHP επέκρινε επίσης τη συνεχιζόμενη συνεργασία της κυβέρνησης με το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, λέγοντας ότι «το εμπόριο με το Ισραήλ είναι προδοσία της Παλαιστίνης».

Η συναλλαγή με το εβραϊκό κράτος έχει γίνει επίσης τροφή για κατηγορίες και κυνήγι μαγισσών.

Ο δημοσιογράφος Metin Cihan ισχυρίστηκε εσφαλμένα στις 7 Απριλίου ότι μια εταιρεία που ανήκει στον Hilmi Durgun, αναπληρωτή επικεφαλής του National Action Party (MHP) στην Αττάλεια, ήταν στην πραγματικότητα το τουρκικό παράρτημα της ισραηλινής πολυεθνικής γεωργικής εταιρείας Haifa Group.

Ο Durgun αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η εταιρεία του, Agrosel Tarim, αγόραζε απλώς πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων από τον Όμιλο Haifa, τον οποίο αποκάλεσε τον κορυφαίο παραγωγό και προμηθευτή τέτοιων προϊόντων στον κόσμο.

Το MHP υποστηρίζει γενικά ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τον πόλεμο στη Γάζα και ο αρχηγός του κόμματος Devlet Bahceli χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις του IDF εκεί «απάνθρωπες».

Το κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης που έλαβε ανοιχτά την πιο σθεναρή στάση κατά της Χαμάς ήταν το Καλό Κόμμα (IYI), του οποίου η ηγέτης Meral Aksener στόχευσε την υποστήριξη του Erdogan στη Χαμάς ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu στην εθνική διάσκεψη του κόμματός της τον Νοέμβριο.

«Η σφαγή αμάχων από τη Χαμάς συσκότισε τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και υπηρέτησε τη βρώμικη ατζέντα του Netanyahu, προκαλώντας έτσι το μεγαλύτερο πλήγμα στον παλαιστινιακό λαό», είπε.

Ενώ το τουρκικό κοινό δεν είναι εντελώς αδιάσπαστο σχετικά με τις αποχρώσεις του περιορισμού του εμπορίου με το Ισραήλ, θεωρείται ευρέως δεδομένο ότι οι τρέχοντες περιορισμοί της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ανεπαρκείς – ειδικά αν ληφθούν υπόψη ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών.

Αυτό μπορεί να αντανακλά τις επιπτώσεις των ισλαμιστικών πολιτικών του Erdogan στην Τουρκία και την πίστη στη συλλογική ευθύνη του μουσουλμανικού κόσμου για την ευημερία των ομοθρήσκων. Μαζί με αυτό είναι η πεποίθηση ότι πολλοί συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η θέση που δικαιούται η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για να βοηθήσει τους συναδέλφους της μουσουλμάνους – μια που πιθανότατα πηγάζει από υπολειπόμενα αισθήματα ιμπεριαλισμού και την πεποίθηση ότι, παρά το γεγονός ότι είναι επίσημα κοσμική, η σύγχρονη Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η κληρονόμος του Οθωμανικού Χαλιφάτου.

Ένας δημοσιογράφος ονόματι Humeyra πιστεύει ότι ενώ οι θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς ήταν λάθος, ήταν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής του Ισραήλ. Θεωρεί υπεύθυνο τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς για τους θανάτους αμάχων. Υποστηρίζει την απόφαση του Erdogan να επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο με το Ισραήλ.

«Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση απαντούσε μόνο προφορικά στις επιθέσεις του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, οι οποίες αυξήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες. Ο τουρκικός λαός έχει βγει στους δρόμους πολλές φορές για να στηρίξει τους Παλαιστινίους από την πρώτη μέρα», είπε ο Humeyra. «Νομίζω ότι ο περιορισμός του εμπορίου ήταν μια καθυστερημένη αλλά σωστή απόφαση».

Μια σημαντική μειοψηφία Τούρκων, ωστόσο, προτιμά μια απομονωτική προσέγγιση αυτή τη φορά, αφού εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες πλημμύρισαν στην Τουρκία μετά την εμπλοκή της χώρας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Ο Haluk, ο οποίος εργάζεται στον τουρισμό, παραπονιέται για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Κωνσταντινούπολη και λέει ότι ο μόνος ρόλος που πρέπει να παίξει η Τουρκία στη Γάζα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανησυχώντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη κινδυνεύει να βυθίσει τη χώρα σε μια άλλη προσφυγική κρίση.

«Αυτή η κατάσταση με τους πρόσφυγες έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνιολογικά», είπε ο Haluk. «Αν κάνουμε οτιδήποτε για να δημιουργήσουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης, αυτό θα προκαλέσει ακόμη πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Και μετά υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μοιράζονται κοινά συμφέροντα.

Ο Usame, καθηγητής επικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πιστεύει ότι ούτε το Ισραήλ ούτε οι Παλαιστίνιοι έχουν απλώς λόγους να βλάψουν αθώους πολίτες. Πιστεύει επίσης ότι τα τουρκικά και τα ισραηλινά συμφέροντα δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

«Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν πραγματικά τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου με την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς, και νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης και πολλοί πολιτικοί ευθύνονται για αυτό», είπε ο Ουσάμε. «Η Τουρκία και το Ισραήλ θέλουν και οι δύο να δουν μια δημοκρατική Μέση Ανατολή – αλλά πρώτα, ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει».