Η Πρόεδρος της Σλοβενίας ζητά ανοιχτά σύνορα στη συνάντηση των περιφερειακών ηγετών

148

Η Πρόεδρος της Σλοβενίας Natasa Pirc Musar κάλεσε για ανοιχτά σύνορα σε μια συνάντηση των περιφερειακών ηγετών τη Δευτέρα, η οποία γιόρτασε τα 20 χρόνια από την ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φιλοξένησε τον Πρόεδρο Alexander Van der Bellen της Αυστρίας, τον Πρόεδρο Zoran Milanovic της Κροατίας, τον Πρόεδρο Tamas Sulyok της Ουγγαρίας και τον Πρόεδρο Sergio Mattarella της Ιταλίας.

«Θα ήθελα πραγματικά να καλέσω τις κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών, καθώς και τη σλοβενική κυβέρνηση, να άρουν τους ελέγχους στα σύνορα», είπε η Musar σε κοινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι η ελευθερία μετακίνησης είναι μια από τις πιο σημαντικές ελευθερίες στην ΕΕ.

Η Σλοβενία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 και μπήκε στη ζώνη Σένγκεν της χωρίς σύνορα το 2007. Ωστόσο, μετά την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες κατέκλυσαν τα Βαλκάνια στο δρόμο τους προς τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη, ορισμένα κράτη της ΕΕ άρχισαν να να θέσει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους εντός του χώρου Σένγκεν για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.

Επί του παρόντος, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ιταλία είναι μεταξύ των κρατών της ΕΕ με εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα του χώρου Σένγκεν.

Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, με τον Van der Bellen να τονίζει την ανάγκη για αλλαγές στην ΕΕ που θα την καθιστούν καλύτερα προετοιμασμένη για τη διεύρυνση.