Τσαβούσογλου: Σε εγρήγορση η ελληνική πολιτική ηγεσία για την επίσκεψή του στη χώρα

Σήμερα έρχεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα για τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή της Θράκης, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις μιλώντας για «τουρκική μειονότητα», “οικειοποιούμενος” τη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμάται ότι η ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη δεν θα έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα, εν αναμονή κιόλας των μετέπειτα επαφών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης

Ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη γύρω στις 11 το πρωί της Κυριακής.

Πρώτος του σταθμός στην Κομοτηνή θα είναι το Τουρκικό Προξενείο. Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής.

Γύρω στις 13:30 ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα σε μέλη της μειονότητας.

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Τι θα γίνει με τα Πομακοχώρια Ξάνθης και Ροδόπης

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν θα επισκεφτεί τελικά ούτε το νομό Ξάνθης ούτε και τα Πομακοχώρια σε Ξάνθη και Ροδόπη. Πιο συγκεκριμένα, χθες για τα Πομακοχώρια ήταν πολύ έντονες οι αντιδράσεις των Πομάκων για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Τούρκου αξιωματούχου. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου “Persona non grata”. «Εμάς τους Πομάκους μας αποκαλεί Τούρκους, ενώ δεν είμαστε Τούρκοι, είμαστε Πομάκοι», όπως ανέφερε η εν λόγω χθεσινή ανακοίνωση.